Koude aspergesoep met dragon en lavas
De eerste asperges komen in april alweer van het land. In het begin zijn er asperges te koop die in een tunnel zijn gegroeid. In mei komen ze van de volle grond, zonder tunneltje. Ze zijn geweldig lekker en de allereerste asperges van het jaar maak ik altijd met een saus van eidooier, roomboter en bieslook. Maar ook in een koud soepje zijn ze niet te versmaden. Lekker met bruschetta erbij met wat mozzarella, olijfolie en de eerste groene kruiden uit de tuin.

Ingrediƫnten
Voor 6 personen

schillen en kontjes van 2 kilo witte asperges
100 ml slagroom
1/4 groentebouillonblokje
zout, peper
klein handje lavas
klein handje dragon
30-60 minuten

Recept

Hak de schillen met een mes kleiner, anders krijg je flinke ruzie met je staafmixer.

Kook de schillen en kontjes in een pan en zorg dat er ongeveer een centimeter waterboven de bovenkant van de schillen staat. Doe het bouillonblokje erbij. Als de kontjeszacht aanvoelen als je erin prikt, haal dan de pan van het vuur en zet de staafmixererop. Zeef dit mengsel en zet de soep terug op het vuur.

Laat de soep nog eventjes inkoken tot ongeveer de helft en haal dan van het vuur.

Hak de lavas en dragon fijn voeg de helft toe aan de soep. Laat de soep afkoelen. Het lekkerst is hij koel, maar niet te koud. Roer de slagroom erdoor en breng verder opsmaak met zout en peper en strooi de rest van de kruiden erover voor het serveren.
toegevoegd door annemieke