Aspergerisotto
risotto agli asparagi - Asperges zijn voor zowel Nederlanders als Italianen een geliefde groente. Er komen in Italië drie soorten asperges voor. Allereerst de groene asperges: deze zijn het populairst in de Italiaanse keuken en worden vooral geteeld in Piëmonte en in Emilia-Romagna. Uit Campanië komt de paarse asperge, de ‘asparago napoletano’. Witte asperges komen bijna uitsluitend uit Veneto, in de buurt van Bassano del Grappa. Deze asperges hebben zelfs een DOC keurmerk. Aspergerisotto is een heerlijk voorjaarsgerecht waarin alle typische ingrediënten uit het Noorden, namelijk risottorijst, boter en asperges, bij elkaar komen. Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 4 personen

1 kg groene asperges
1 liter kippen- of groentenbouillon
50 gram boter
1 kleine ui, fijngesnipperd
350 gram vialone nano of carnaroli (risotto-rijst)
75 gram parmezaanse kaas, geraspt
30-60 minuten

Recept

Was de asperges en haal de houtachtige uiteinden eraf. Snijd de zachte punten van de stelen af.

Kook de aspergepunten 2 a 3 minuten in kokend water en leg ze daarna in ijskoud water (bewaar deze tot op het einde). 

Kook de rest van de asperges (stelen) 8 minuten in kokend water tot ze zacht zijn. Haal de asperges uit het water en bewaar 1 liter van het kookvocht. Los daarin 2 bouillonblokjes op. Pureer de asperges met de bouillon in een keukenmachine of blender. Houd warm (bv in een pannetje op een laag vuurtje).

Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui glazig. Doe de rijst erbij en roer goed door. 

Roer vervolgens een soeplepel bouillon door de rijst en laat al roerend koken op matig vuur. Als de bouillon is opgenomen doe je er weer een soeplepel bouillon bij. Herhaal dit proces tot de rijst al dente is. Roer de Parmezaanse kaas en aspergepunten erdoor en breng eventueel op smaak met een beetje peper (pas op met zout, want de bouillon en de kaas zijn al zout).

TIP: Zorg dat je altijd wat extra bouillon hebt. De hoeveelheid bouillon je nodig hebt hangt af van het type risottorijst. Het is dus mogelijk dat je meer of minder bouillon nodig hebt dan in het recept beschreven staat. 
toegevoegd door zitizitoni