Chili con Carne
Algemene misvatting omtrent het alom gekende gerecht Chili Con Carne is dat het een Mexicaans gerecht betreft. De oorsprong ervan is echter in Texas, tegen de Mexicaanse grens te vinden. TexMex keuken dus.

Ingrediënten
Voor 4 personen

Circa 400 gr gehakt (gemengd)
2 gesnipperde uien
2 teentjes geplette look
150 gr champignons in blokjes gesneden
1 fijngesneden rode paprika
1 fijngesneden puntpaprika
2 fijngesneden rode pepers
400 gr tomatenblokjes (1 blik)
1 blikje tomatenconcentraat
scheut rode wijn
2 takjes verse tijm
steranijs
laurierblad
kaneelstok
zout
1 blik kidneybeans
1 klein blikje maïs
30-60 minuten

Recept

  • Fruit de gesnipperde ui in een ruime pan/pot met dikke bodem. Voeg de geplette look en de champignons toe en kruid met grof zeezout. De overige gesneden groenten (de tomaten nog niet) en ook het laurierblad, steranijs, kaneelstok en tijm toevoegen en verder laten garen op laag vuur.
  • In een andere pan het gehakt in wat boter rul bakken. Superfijn zoals bij pakweg een bolognaisesaus hoeft nu ook weer niet. Er mogen gerust nog mooie stukjes vlees inzitten.
  • Het gehakt bij het groentemengsel voegen, alsook de tomaatblokjes, het tomaatconcentraat en een scheutje rode wijn. Gebruik de rode wijn om de laatste restjes tomaat / concentraat uit de blikjes te krijgen. Laat 10 minuten sudderen op een laag vuurtje alvorens de kidneybeans toe te voegen. Gebruik indien mogelijk rode kidneybeans op chilisaus. Extra smaak weet je wel. Een beetje rundsbouillon kan tevens wonderen doen. Nog 10 minuutjes laten verder sudderen en de chili is klaar. Vergeet niet je kaneelstok, laurierblad, tijm en steranijs te verwijderen. Heel onaangenaam mocht je daar op bijten (en ik kan het weten)
  • De licht zoete smaak van de maïs neemt een beetje de pit van je chili weg. Je kan deze erbij serveren of gewoon mengen onder je gerecht. Serveer je chili con carne met zure room, rijst, wat sla, tortillas en geraspte kaas.
Extra tips ?

Niet pittig genoeg? Voeg een extra pepertje of twee toe of varieer eens met verschillende soorten pepers. Een vegetarische variant, een chili sin carne, kan je simpelweg maken door het gehakt door seitangehakt te vervangen. Laat dan ook zeker de optionele rundsbouillon weg. Voeg desgevallend wat extra champignons toe en eventueel een geraspte wortel.

Plak op die donkere snor en zoek erbij die sombrero, vloek als een yank of brabbel zoals Speedy Gonzales. Het doet niets aan de smaak, maar het is wel superleuk.
toegevoegd door Sidfrisjes