Tomaten zijn niet alleen lekker in koude salades. Ze zijn ook heerlijk uit de oven, gevuld met een pittig mengsel van gehakt en kruiden en geserveerd over warme rijst.
Ingrediënten
Voor 4 personen
8 mooie tomaten, het liefst biologisch
1 el milde olijfolie
2 sjalotjes, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijgehakt
300-350g halfom gehakt
40g vers broodkruim
2 tl herbes de provence
handvol peterselie
2 el ketchup
2 el pijnboompitten
1 ei, licht geklutst
zeezout en versgemalen peper, naar smaak
Recept
Oven op 210°C voorverwarmen en een ovenschaal licht met olijfolie invetten. Snij de bovenkant van de tomaten af en maak ze hol met gebruik van een lepel. De tomatenkapjes niet weggooien. Besprenkel de binnenkant van de tomaten met zeezout en leg ze ondersteboven op keukenpapier terwijl je doorgaat met de rest van het recept. Verwarm de olijfolie en laat de sjalotjes en de knoflook 3-5 minuten zachtjes zweten. Doe het gehakt in een grote kom samen met het broodkruim, herbes de provence, peterselie, ketchup, pijnboompitten, ei en mengsel van sjalotjes en knoflook. Meng alles goed met behulp van een aardappelstamper. Verdeel het mengsel over de uitgeholde tomaten en doe ze in de schaal. Besprenkel het gerecht met olijfolie en doe het in de oven gedurende 30 minuten. Haal het gerecht uit de oven, doe de kapjes op de tomaten en zet het weer 20 minuten in de oven. Serveer de tomaten over rijst. Vergeet niet om de jus van de tomaten ook aan de rijst toe te voegen!