Rode bietjessalade met pruimen en walnoten
Deze salade heeft een ouderwetse smaak, dat hebben bietjes wat mij betreft hoe dan ook. In deze bijzondere combinatie echter doen ze me denken aan oekrainse platteland, eenvoudige maaltijden, eenvoudig genot. Serveer de salade als voorgerecht met stevige brood, maar nog liever als bijgerecht met hete gekookte aardappels of aardappelpuree en een goed stuk gestoofd of gegrild vlees.

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

4-6 gare rode bieten
20 gedroogde pruimen
geweldhandjevol walnoten
verse bieslook of eventueel een teentje knoflook
4 eetlepels zure room 
zout en peper naar smaak, eventueel een beetje citroensap of azijn
0-10 minuten

Recept

Voor deze salade heb je goede, smaakvolle rode bieten nodig, het liefst biologisch en het liefst zelf gaar gemaakt. Ik doe het door de bietjes te wassen, licht zouten en een takje verse rozemarijn toestoppen, in een flinke laag aluminiumfolie te wikkelen en op 180C zo'n uur tot anderhalf uur te bakken in de oven. Zo bewaren ze alle sap en smaak. Stomen in schil is ook een goede optie. Al gekookte bietjes uit de supermarkt zou ik afraden, deze hebben echt nog amper smaak.

Afgekoelde bieten schillen, snijden in dunne reepjes of grof raspen. Pruimen snijden in dunne plakjes, mengen met de bietjes, eventueel wat zout en peper en eventueel citroensap naar smaak toevoegen.

De salade besprenkelen met fijngehakte walnoten, verse bieslook en een flinke eetlepel zure room, deze fungeert als dressing. Naar gelang kan er een klein teentje knoflook in geperst worden, dit maakt het gerecht wat pittiger en geuriger.

Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome