Deze broccoliquiche met zongedroogde tomaten smaakt weelderig. De geconcentreerde smaak van de tomaten gecombineerd met de aardse smaak van de broccoli is onweerstaanbaar. Vooral buiten het seizoen, als er geen goede tomaten meer te bemachtigen zijn, is een potje van deze voortreffelijke smaakmakers altijd handig.
Ingrediënten
Voor 6 personen
Ingrediënten voor het deeg:
(Gebruik een quichevorm van 25 cm)
200 g patentbloem
½ tl zout
125 g koude boter, in kleine blokjes
1 geklutst ei
ijswater
½ tl olijfolie, om de vorm in te vetten
Ingrediënten voor de vulling:
een hele stronk broccoli van ongeveer 500-550 g, schoongemaakt zodat je ongeveer 300 g broccoliroosjes overhoudt
250 ml crème fraîche
3 eieren
150 g zachte jonge geitenkaas
1 tl verse tijmblaadjes
zout en peper naar smaak
100 g zongedroogde tomaten op olie, in reepjes gesneden en lichtjes uitgeknepen
Recept
Je kan de korst met de keukenmachine of met de hand maken. Ik prefereer de keukenmachine.
Bereidingswijze deeg:
1. Het is veel makkelijker om het korstdeeg in de keukenmachine te maken. Volg dan stap 2 en 3, en ga daarna verder met stap 8. Als je geen keukenmachine hebt, begin je bij stap 4.
2. Doe de bloem samen met de boter en het zout in de kom van je keukenmachine. Druk op de pulseknop totdat het op grove broodkruim lijkt.
3. Voeg het ei toe en druk weer op de pulseknop totdat het deeg in een bal samenkomt. Voeg zonodig een paar druppeltjes ijswater toe. Ga verder met stap 8.
4. Geen keukenmachine? Geen probleem. Meng bloem met zout in een kom.
5. Voeg de stukjes boter toe en wrijf de boter in de bloem met je vingertoppen totdat het mengsel op grove broodkruimels lijkt.
6. Voeg het ei toe en meng alles eerst met een houten lepel. Ga daarna verder met je handen te werk. Kneed het deeg terwijl het nog in de kom zit totdat het samenkomt.
7. Als het nodig is, kan je een paar druppeltjes ijswater toevoegen om het deeg wat zachter te maken.
8. Vorm het korstdeeg tot een dikke schijf, wikkel de schijf in plasticfolie en zet het tenminste 1 uur in de koelkast.
9. Haal het korstdeeg 5 minuten voor gebruik uit de koelkast.
10. Op een met bloem bestoven werkblad, rol je het korstdeeg uit tot een cirkel met een doorsnee van ongeveer 30 cm. Dit doe je als volgt: besprenkel je werkblad met bloem, leg het deeg op je werkvlak en draai het een keer om. Begin met uitrollen. Draai het deeg telkens ¼ met de klok mee voordat je het uitrolt. Zorg dat de randen bij elkaar blijven door het deeg af en toe tussen je vingers in te knijpen. Besprenkel je deegroller en het deeg af en toe met bloem.
11. Kwast de quichevorm lichtjes in met olijfolie en leg het korstdeeg voorzichtig in de quichevorm. Druk het tegen de zijkanten aan. Met een vork prik je overal gaatjes in het korstdeeg (ook langs de zijkanten). Zet het korstdeeg dan 40 minuten in de koelkast.
12. Als je de vulling gaat maken, verwarm je eerst de oven op 220°C voor. Haal het korstdeeg uit de koelkast.
13. Neem een stuk bakpapier en verkreukel het lichtjes. Leg het op het korstdeeg en doe de steunvulling (gedroogde bonen) op het bakpapier. Bak het korstdeeg 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan heel voorzichtig de steunvulling van de korst af. De korst is nu klaar voor de vulling. Verlaag meteen de oventemperatuur naar 200°C.
Bereidingswijze vulling:
1. Kook de broccoli twee minuten, afgieten en dan meteen in een kom koud water onderdompelen om het kookproces te stoppen. Giet de broccoli weer af.
2. Maak de vulling door de crème fraîche, eieren, kaas, tijm, zout en peper te klutsen.
3. Voeg dan de broccoli en zongedroogde tomaten toe en roer alles voorzichtig met een houten lepel.
4. Het beslag over het korstdeeg gieten en 40 minuten bakken.
5. Laat de quiche nog vijf minuten afkoelen voordat je hem serveert.