Barbecuesaus met honing
Deze saus kan heel goed als dipsaus gebruikt worden, maar kan ook met een kwastje of een takje rozemarijn op het vlees aangebracht worden en zo gegrild. Ook al is het weer niet geschikt om buiten te grillen, kan deze saus aangebracht worden op het vlees die u in de oven braadt. Gaat het om kleine stukjes vlees (stukjes filet, kippenvleugels, etc) kan het vlees er zelfs gemarineerd in worden. Voor het vlees dat langere braadtijd heeft, bijvoorbeeld hele kip, wordt de saus pas tegen het einde van de braadtijd aangebracht, anders verbrandt hij.

Ingrediƫnten
Voor 10 personen

100 g tomatenpuree
3 flinke eetlepels honing
2 eetlepels kruidenazijn
4 teentjes knoflook
2 sjalotjes
2 eetlepels donkere sojasaus
1 theelepel Worcestersaus
100 ml olie 
1 eetlepel milde paprika
2 theelepels gemalen korianderzaadjes
1 theelepel gemalen komijn
snufje of meer gedroogde hete pepers of een verse hete pepertje
250 ml water
20-30 minuten

Recept

Knoflook en sjalotjes pellen en erg fijnhakken met een mes of een keukenmachine. Alle ingredienten mengen in een pannetje en de saus 20-30 minuten op een heel zacht vuurtje laten koken, wel zo nu en dan roeren. De saus laten afkoelen, in een potje overgieten en in de koelkast een dag of twee laten staan, dan komt de smaak beter tot zijn recht.

En een klein tip: ik maak mijn eigen kruidenazijn door een geschikt flesje losjes met verse, gewassen kruiden uit mijn tuin te vullen: rozemarijn, tijm, een paar blaadjes salie, lavas, peterselie, kervel, kortom wat er goed uitziet. Daarna giet ik het vol eenvoudige azijn (in literflessen bij supermarkt te verkrijgen), maar mag ook wittewijazijn worden en na een week of twee heb je hele geurige azijn.
toegevoegd door BGastronome