Maïsbrood
In het zuiden van VS wordt dit eenvoudige brood geserveerd met chili con carne of gewoon met een glas melk. Sommige recepten bevatten meer suiker, deze versie is minder zoet maar is gemaakt met uitsluitend maïsmeel (polenta).

Ingrediënten
Voor 8 personen

250 g maïsmeel, fijne maling (polenta)
150 ml water, kokend
1 eetlepel suiker
1,5 theelepels bakpoeder
1/4 theelepel soda
1/2 theelepel zout
300 ml karnemelk
1 ei
40 g roomboter of reuzel (laatste is authentieker)
30-60 minuten

Recept

Een gieteijzeren of roestvrijstaal pannetje laten opwarmen in de hete oven. De pan moet geen houten of plastic details bevatten, anders smelten ze.

50 g maïsmeel mixen met kokend water tot er een gladde pap ontstaat. Karnemelk en ei toevoegen, weer goed doorroeren zodat er een dun glad beslag ontstaat. De rest van het maïsmeel, zout, suiker, bakpoeder en soda toevoegen en met een garde weer glad roeren. Als variatie mogen er ook wat uitgebakken spek, geraspte kaas, hete pepertjes, kruiden door het beslag geroerd worden.

Het pannetje mag nu uit de oven, voorzichtig, het zal erg heet zijn! Daarin de roomboter of reuzel smelten, goed over de hele oppervlak laten glijden, het teveel aan boter door de beslag geen roeren. Het beslag in de hete pan overgieten en laten bakken op 220C ongeveer 25 minuten of totdat de brood gaar is (test met een houten prikkertje).

Het beste is om het brood even laten afkoelen, dan kunnen er nettere plakken van gesneden worden, maar het is toch echt warm het lekkerst. Wat mij betreft is het een prima lunch met een plakje katenspek en een zongedroogde tomaatje. Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome