Basis mayonaise
Dat Amerikanen zweren bij tomatenketchup op hun frietjes weten we wel sinds Pulp Fiction. Niets smaalt echter zo lekker als een smeuïge fluweelzachte huisgemaakte mayonaise.

Ingrediënten
Voor 4 personen

2 eidooiers
sap van een halve citroen
1/2 eetlepel mosterd (best geen grove graanmosterd)
2 deciliter olie (arachide, maiskiem, ...)
peper en zout
0-10 minuten

Recept

Klop de eidooiers met de azijn en de mosterd los tot een mooi geheel.
De olie voorzichtig toevoegen (eerst druppelsgewijs, dan straalsgewijs )onder voortdurend kloppen. Kruid je mayonaise naar smaak met peper en zout en de mayonaise is klaar.

Enkele tips!

Het citroensap kan je vervangen door azijn. Azijn met een smaakje zal uiteraard de smaak van je mayonaise beïnvloeden. Dit laatste geldt ook voor de olie die je gebruikt.

Een vatdoek onder je kom zal ervoor zorgen dat deze niet wegschuift tijdens het kloppen van de mayonaise.

Wil je mayonaise maken met een staafmixer? Doe dan alle ingrediënten in een hoge maatbeker, begin van onder te mixen en werk zo op naar boven. Lukt perfect.

Toch problemen met de binding? Een scheutje water doet wonderen.
toegevoegd door Sidfrisjes