Cruesli op maat
Een bakje yoghurt of melk met cruesli - een goed begin van de ochtend, niet? Helemaal mee eens. Het kan echter nog beter, je kunt eigen cruesli maken met de toevoegingen die je zelf lekker vindt en voor een fractie van de kost van de supermarkt cruesli. Want laten we eerlijk zijn, vooral de lekkere merkspul kost zowat een fortuin als je nagaat wat het eigenlijk is. Goed, genoeg voorwoord, hier is het basisrecept:

Ingrediƫnten
Voor 15 personen

350 g havermout
100 g lichte basterdsuiker
3 eetlepels honing
3 eetlepels water
3 eetlepels olie
toevoegingen naar smaak: chocolade stukjes, noten, zaadjes, gedroogde vruchten, kruiden etc.
30-60 minuten

Recept

De suiker, honing en water in een pannetje mengen en aan de kook brengen. Als de suiker opgelost is en het mengsel kookt, van het vuur halen. Nu is een goed moment om samen met de olie wat vanillesuiker, kaneel, speculaaskruiden, citroen- of sinaasappelrasp aan de vloeistof toe te voegen. Ik heb vanille en kaneel toegevoegd en ik heb walnotenolie ipv gewone slaolie gebruikt.

Doe de havermout in een ruime kom. Nu kunnen er naar wens noten of zaden toegevoegd worden. Ik heb gehakte amandelen en zonnebloemzaadjes toegevoegd, in totaal zo'n 150-300 g.

De hete siroop door de havermout roeren, tot het losse, maar ook enigszins plakkerige massa wordt.

De massa in een redelijk dunne laag op een met bakpapier beklede bakblik gieten en 15 minuten op 160 C bakken (oven van tevoren voorverwarmen). Daarna de cruesli goed omroeren en nog eens 10 minuten bakken. Ik zet de oven gewoon uit en laat het knapperig worden terwijl de oven afkoelt, maar dit hoeft niet per se. Als het nog heet is, lijkt de cruesli nog een beetje zacht, maar het zal knapperiger worden naarmate het afkoelt.

Als het afgekoeld is, kunnen er nog meer toevoegingen door gemengd worden, zoals rozijnen, fijn gemaakte gedroogd fruit, stukjes chocolade, etc. Ik heb er dit keer gedroogde cranberries en witte chocolade doorheen gedaan.

De cruesli kan wel 3 weken bewaard worden in een luchtdichte zak of bak. En het maakt ook voor een uitstekend kado op maat, vooral als je weet wat de ontvanger lekker vindt.
toegevoegd door BGastronome