Poulet en Crapaudine
De bereiding van ‘poulet en crapaudine’ lijkt ingewikkeld, maar is dat niet. Het is alleen een kwestie van de ruggengraat van de kip verwijderen en dan flink op zijn borst drukken zodat hij zo plat mogelijk komt te liggen. Je hebt wel een stevige schaar nodig, anders is het verstandiger om dit klusje aan je poelier over te laten. Door de marinade van kruiden, knoflook en veel citroensap krijgt de kip een warme, diepe smaak en wordt hij heerlijk mals. ‘Poulet en crapaudine’ is heerlijk op de barbecue, vooral in combinatie met gegrilde groene asperges, knapperig brood en een vlezige, volle chardonnay.

Ingrediënten
Voor 4 personen

1 scharrelkip
1 citroen, doormidden gesneden
1tl fleur de sel
2 tl roze peperkorrels
klein bosje tijm
klein bosje rozemarijn
3 tenen roze knoflook (ail rose), in dunne plakjes gesneden
een grote, afsluitbare plastic diepvrieszak
Langer dan 2 uur

Recept

Leg de kip op zijn borst in een grote schaal en voel waar de ruggengraat zit. Gebruik een stevige schaar om eerst langs één kant de ruggengraat los te knippen en daarna langs de andere kant. Haal de ruggengraat er uit, draai de kip om en druk stevig op zijn borst en dijen zodat hij zo plat mogelijk komt te liggen.

Knijp één citroenhelft over de kip en besprenkel hem met de fleur de sel en de roze peperkorrels. Strooi de kruiden en knoflook over de kip en doe het geheel in een afsluitbare plastic zak. Knijp de andere citroenhelft uit in de zak, doe deze dicht en masseer alle ingrediënten goed in de kip.

Laat de kip 2-3 uur in de koelkast marineren en haal hem daar een halfuurtje voordat je hem grilt uit. Gril de kip gedurende 1 uur en draai hem daarbij regelmatig om. Je kan controleren of het vlees gaar is door een klein sneetje te maken tussen borst en poot; als de vleessappen helder zijn (dus niet meer roze) is de kip klaar.
*Bewaar de ruggengraat om er bouillon van te trekken.
toegevoegd door PWestbeek