Pennette aumm aumm
‘Aumm aumm’ is Napoletaans dialect waarvan de exacte betekenis lastig te vertalen is, maar het betekent zoiets als iets (niet goeds) geheim houden tussen personen die ervan weten. Ofwel, het ergens niet over praten. Pasta ‘aumm aumm’ wordt beschouwd als een typisch zomergerecht uit Capri, waarbij uiteraard de meest verse ingrediënten worden gebruikt. Aubergine, tomaat, basilicum en buffelmozzarella maken het gerecht tot een kleurrijk geheel. Waarom dit gerecht ‘aumm aumm’ heet, wordt zover mijn onderzoek ging aan de eigen interpretatie overgelaten. Wellicht is het zo lekker dat je dit in goed gezelschap een beetje stiekem met elkaar opeet en er vooral niet teveel over praat. Zou dit pastagerecht soms bedacht zijn door de leden van de Camorra, de Napoletaanse maffia…? Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 4 personen

400 gram penne rigate 
2 aubergines (circa 600 gram)
olijfolie 
1 bakje cherrytomaatjes (250 gram)
2 teentjes knoflook
zout, peper
verse basilicum 
1 bol buffelmozzarella
Parmezaanse kaas, geraspt (desgewenst)
20-30 minuten

Recept

Zet alvast een ruime pan met water op het vuur om de pasta straks in te koken.

Snijd de aubergine in blokjes. Doe een flinke hoeveelheid olijfolie (gebruik eventueel zonnebloemolie) in de pan en laat heet worden. Bak er de aubergineblokjes erin, haal eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.

Snijd de tomaatjes door de helft en pers de teentjes knoflook uit. Bak de knoflook in een beetje olijfolie en bak vervolgens de tomaatjes zo’n 5 minuten mee. Voeg de aubergineblokjes toe. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

Scheur de mozzarella in stukjes.

Voeg een flinke schep zout toe aan het pastawater en kook de pasta al dente, giet af en voeg toe aan de saus. Meng de pasta en de saus goed door elkaar. Haal de pan van het vuur en voeg de blokjes mozzarella en wat gescheurde basilicum blaadjes toe. Dien op met wat geraspte Parmezaanse kaas.
toegevoegd door zitizitoni