Tomatensoep met groentepareltjes
Een heerlijke, fluweelzachte tomatensoep. Ideaal om wat extra vitamines binnen te krijgen voor de koude winterdagen.

Ingredi├źnten
Voor 10 personen

750 g soeptomaten
100 g tomatenpuree
┬Ż kg aardappel
300 g uien
3 stukken preiwit
350 g wortels
300 g bleekselder
3,5 liter blanke fond
tijm
laurier
peterseliestengels
peper
zout
boter
30-60 minuten

Recept

Reinig de prei en de bleekselder.
Schil de aardappelen, uien, wortel en de bleekselder (dit zorgt ervoor dat er geen draden in je soep zitten).
Maak met een mes een kruis in de onderkant van de tomaten. Dompel ze gedurende enkele seconden onder in kokend water, zodat je makkelijk de schil van de tomaten kan halen.
Snij de groenten in grove stukken, maar hou een klein deel van de wortelen en aardappelen apart om er de garnituur van te maken.

Doe een klontje boter in de kookpot en stoof (onder het deksel) de ajuin, het preiwit, de bleekselder en de wortel aan. Zorg ervoor dat de groenten niet verkleuren.
Bevochtig de groenten met de blanke fond en breng het geheel aan de kook.
Voeg de blokjes aardappel en tomaat toe. Doe de tijm, laurier en de peterseliestengels erbij. Laat het geheel een half uurtje koken op een zacht vuurtje, zonder deksel.

Ondertussen haal je kleine bolletjes, ter grootte van een erwt, uit de aardappel en de wortel die we aan de kant gehouden hebben voor de garnituur. Deze kook je gaar in lichtgezouten water.

Verwijder de tijm, laurierblaadjes en de peterseliestengels uit de soep en mix hem. Haal de gemixte soep door een zeef zodat hij fluweelzacht wordt.

Breng de soep weer aan de kook en ga de smaak na. Kruid eventueel een beetje bij met peper en zout.

Doe de garnituur in een soepterinne en giet de hete soep erover.
Of dresseer de garnituur in een soepbord en giet er enkele lepels soep over.
toegevoegd door mbos