Pasta platte kaas: hemels licht en lekker
Let je op je lijn en wil je toch een keer pasta eten? Dan mag je met dit lichte en lekkere Italiaanse gerecht wel eens zondigen tegen de koolhydraten!

Ingrediënten
Voor 2 personen

250 g verse pasta
100 g platte kaas light met kruiden en look (bv. Philadelphia)
2 sjalotten of pijpajuintjes
0,5 eetlepels olijfolie
25 cl lichte room
125 g gerookte zalm
1 dikke stengel prei
Parmigiano
peper
zout
20-30 minuten

Recept

  • Snij de sjalotten of pijpajuintjes en de prei fijn. Stoof ze aan in de pan met een klontje boter of een scheut olijfolie.
  • Voeg de platte kaas met kruiden en look toe en laat die even smelten op een zacht vuur. Giet dan de lichte room erbij, roer goed om klonters te vermijden. Laat nog even pruttelen op een zacht vuur.
  • Doe de verse pasta in kokend water en kook gaar volgens de instructies op het pak. Giet de pasta af en laat goed uitlekken.
  • Snij ondertussen de gerookte zalm in reepjes.
  • Roer de pasta onder de saus. Voeg pas aan het eind de reepjes gerookte zalm toe en roer ze onder de pasta en saus. De gerookte zalm zal mee warm worden, maar niet doorkoken.
  • Kruid nog goed af met peper en zout. Gebruik niet te veel zout, want de gerookte zalm geeft al een gezouten smaak.
  • Werk het gerecht af met geraspte Parmesano of een andere Italiaanse kaas. 
Buon appetito!

Dit gerecht kun je nog aanvullen met andere gestoofde groene groentes zoals courgette. In plaats van de prei kun je ook verse spinazie stoven, goed laten uitlekken, en dan toevoegen aan de platte kaassaus.

Als je er echt veel werk van wilt maken, kun je je platte kaas met kruiden of look ook zelf maken. Koop dan een neutrale platte kaas light, verse kruiden zoals basilicum, oregano, bieslook, enz. Snij de kruiden fijn en plet een of twee teentjes look. Meng ze onder de platte kaas en laat een nachtje in de koelkast trekken. De volgende dag heb je zelfgemaakte Philadelphia.

En als ‘kers op de pasta’ kun je ook kerstomaatjes toevoegen. Je saus zal dan heerlijk roze kleuren. Snij de tomaten in partjes en voeg ze samen met de zalmreepjes toe. Zo zullen de tomaten langzaam op temperatuur komen zonder hun velletje te verliezen.
toegevoegd door Marilisa