Soupe au pistou
Het mooie van deze soep is dat het, net als de Italiaanse minestrone, een heerlijke, goed gevulde maaltijdsoep is dat gebruik laat maken van allerlei restjes van groente en vlees in de koelkast. En toch smaakt het niet naar een kliekjesmaaltijd, in tegenstelling, de soep is heel rijk en bijzonder met dank vooral aan pistou.

Ingrediƫnten
Voor 6 personen

1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel roomboter
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
400-500g gesneden groente: (knol)selderij, wortels, prei, courgette, uien, venkel, aubergine, sperziebonen, peultjes, doperwtjes, allerlei soorten koo
een flinke blik bonen
1,5 l bouillon (of gewoon water een een extra takje tijm en rozemarijn)
300-400g vlees: restjes geroosterde kip, ham, gehaktballetjes
voor pistou:
een flinke bos verse basilicum
2 teentjes knoflook
zeezout en versgemalen peper
4-5 eetlepels olijfolie
een handjevol fijn geraspte parmezaanse kaas of oude gouda
20-30 minuten

Recept

Laat de boter in de soeppan smelten samen met de olijfolie en fruit erin de knoflook samen met de prei of ui (het is handig om iets van de uienfamilie te gebruiken). Voeg daarna de groente toe: ik gebruik gewoon de restjes, het kan echt niet gek genoeg en is een mooie manier om de groente niet te verspillen. Waarschijnlijk heeft iedereen einde van de week een laatste worteltje liggen, een halve paprika en een paar sperziebonen - doe ze in de soep! Giet het bouillon of water erbij en breng de soep aan de kook. Soms is het wijs om de meest delicate groente apart te houden en op het laatst toe te voegen, samen met de boontjes en het vlees.
Zodra de soep kookt, voeg de uitgelekte bonen en in stukjes gesneden vlees toe. Laat de soep zo lang sudderen als je het nodig vindt om de groente gaar te maken, ik vind de groente lekker met een beetje *bite*, maar dat is heel persoonlijk. Zet de soep uit en laat hem eventjes staan voor het serveren.

Terwijl de soep aan het bekomen is, maak je de pistou: in een vijzeltje (ja, in dit geval liever geen keukenmachine) de knoflook met de zout tot een fijne gladde puree stampen. Daarna steeds een beetje basilicum toevoegen en goed glad stampen. Doe er steeds ook een scheutje olijfolie toe - dat houdt de boel smeuig. Voeg op het laatst de kaas toe en breng de pistou op smaak met zout en peper.

Serveer de soep in voorverwarmde diepe borden met een lepeltje pistou in elk bord. En extra in een kom op tafel. Wat verse brood zou er niet bij misstaan en zo heb je dus een complete maaltijd bij elkaar.
toegevoegd door BGastronome