Rum karamelsaus
Deze donkere, gezouten karamelsaus ruikt naar rum en heeft een edele bittere ondertoon. Kortom, een geraffineerde saus voor op een bolletje vanilleijs voor een volwassen toetje, voeg er wat geschaafde pure chocolade bij om het af te maken.

Ingrediƫnten
Voor 10 personen

200g suiker
80ml water
40g roomboter
150ml (slag)room
2 eetlepels donkere rum
1/2 theelepel vanilleextract
1/2 theelepel zeezout
10-20 minuten

Recept

Zet de suiker en het water in een rvs pannetje (niet een vereiste, maar het helpt om een lichte pan te kiezen zodat je later de kleur van karamel goed beoordelen kan) op een gematigde vuur en laat de suiker smelten. Zonder te roeren laat de karamel diepe amber kleur bereiken, wel goed opletten, het is zomaar verbrand en bitter, maar als het te licht is, is het ook minder lekker. Haal het pannetje dan meteen van het vuur en voeg de roomboter toe. Roer het nu wel door elkaar, pas op, het zal flink schuimen. Dan alle room toevoegen en weer aan de kook brengen op een zacht vuurtje. Een minuut of twee laten doorkoken, zodat de saus helemaal glad wordt.

Haal het pannetje van het vuur, voeg de zout, vanille en rum toe. De saus laten afkoelen in de pan, zo nu en dan omroeren. Bewaren in een goed afgesloten potje in de koelkast.
toegevoegd door BGastronome