Quiche op Marokkaanse wijze
Een hartige groentetaart op Marokkaanse wijze! Voor wie wil een heerlijke halalmaaltijd en ook voor vegetariërs makkelijk aan te passen tot een oven- en overheerlijk gerecht. Een héérlijk en krokant stukje Noord-Afrikaanse keuken op Belgische bodem!

Ingrediënten
Voor 4 personen

1 pak bladerdeeg
300 g lamsgehakt (ev. halal)
1 grote aubergine
1 ui of sjalot
2 tenen knoflook
1 blokje fetakaas
1 bakje kerstomaten
1 blik gepelde tomaten of passata
1 koffielepel komijn (gemalen)
1 koffielepel rozemarijn
1 koffielepel paprikapoeder
1/2 bos koriander
peper
zout
olijfolie
taartbakvorm
snijplank, mes en ander snij- en kookgerief
oven
30-60 minuten

Recept

Dit recept is eigenlijk gebaseerd op een recept om de traditionele Marokkaanse briouats (een soort van Noord-Afrikaanse loempia's) met gehakt en aubergines te maken. Maar zoals aangekondigd verwerkten wij de ingrediënten tot een heerlijke quiche, die je zowel als voor- en hoofdgerecht, alsook als bijgerecht kunt serveren. Bij de gepaste slager vind je steevast halal lamsgehakt voor een authentieke halalmaaltijd. En voor de vegetarische versie laat je gewoon het gehakt achterwege. Smakelijk!


• Pel de ui of sjalot en snij hem in kleine stukjes.
• Pel de lookteentjes en hak ze in fijne stukjes. Plet de look dan tot pulp met de platte zijde van je kookmes. Handig is ook een lookpers te gebruiken. Hiervoor hoef je de look zelfs niet in stukjes te snijden!
• Wie wil, kan de aubergine eerst schillen, maar dit is niet noodzakelijk. Snij de groente in elk geval in kleine stukjes.
• Fruit de versnipperde ui en look in voldoende olijfolie in een wokpan op een heet vuur. Pas op! Laat de ui en look niet bruin worden of verbranden. Zodra de groentesnippers glazig worden, voeg je de gehakte aubergines toe. Blijf goed roeren. De aubergines zullen zichtbaar de smaakvolle olijfolie absorberen.
• Voeg de komijn, rozemarijn en het paprikapoeder toe. Kruid een beetje bij met peper en zout. Laat de kruiden goed intrekken en het geheel even sudderen en verder stoven.
• Voeg daarna het blik gepelde tomaten of de passata toe. Bij bittere tomatenpulp kun je ook een klontje suiker of koffielepel losse suiker toevoegen ter neutralisering. Laat de saus even doorkoken op een zacht vuur.
• Bak intussen het gehakt in olijfolie. Voeg peper en zout toe.
• Laat het gehakt verder garen in de tomatengroentesaus. Het gehakt zal de smaken verder opnemen.
• Snij de kerstomaten in partjes en hak de koriander fijn. Voeg beide toe aan de saus. Laat het geheel even verder sudderen en trekken op een zacht vuur.
• Verwarm de oven alvast voor op 220°C.
• Vet de bakvorm voor de quiche in en strooi er een kleine hoeveelheid bloem in, zodat het bladerdeeg straks makkelijk uit de bakvorm kan worden gehaald en niet blijft kleven. Je kunt eventueel ook het bakpapier in de vorm leggen en je deeg erop leggen. Maar dan riskeer je een minder krokante bodem!
• Snij de overbodige randen van het deeg langs de bakvorm af. Die gebruik je aan het einde om de quiche te versieren en af te werken met een ruitpatroon.
• Prik met een vork in de deegbodem. Zo wordt de quiche lekker luchtig en krokant.
• Snij vervolgens het blok feta in kleine vierkanten blokjes en strooi de blokjes uit over de taartbodem.
• Voeg dan je sausvulling toe. Zorg dat je de tomaatjes, aubergines en het gehakt goed verdeeld tussen de blokjes feta. De tomatensaus zal zich vanzelf evenredig verdelen.
• Tot slot leg je de overtollige deegrandjes en repen in een ruitpatroon over de taart.
• Plaats je Marokkaanse quiche een 15-tal minuten in de voorverwarmde oven en laat hem verder bakken op 200°C. De feta zal heerlijk tussen de tomatensaus smelten en het gehakt en de groenten nemen de smeltkroes van smaken verder op. En zo heb je in een mum van tijd je eigen héérlijk en krokant stukje Noord-Afrikaanse keuken op Belgische bodem!


Serveer dit gerecht met een pittige, krokante salade en frisse yoghurtdressing. Je kunt kiezen voor een Marokkaanse couscoussalade of rijstsalade. Of geef er kefta en een koude Marokkaanse tomatensalade bij. Als je niet kiest voor de quiche als bijgerecht, kun je het natuurlijk ook afzonderlijk serveren als voor- of hoofdgerecht.

Verder kun je één grote quiche maken waarvan je stukjes aan je gasten serveert. Maar je kunt ook kleinere taartvormpjes gebruiken om kleine Marokkaanse oventaartjes te maken. Heel leuk om te serveren als bijgerecht en zéker zo lekker als hun grote quichebroer!
toegevoegd door Marilisa