Wellencake
Dit gebak is geinspireerd door de klassieke Donauwellen torte. Mijn versie heeft een rijke, zachte amandelcake met frambozenjam. Het is wel een beetje bewerkelijk, maar zeker de moeite waard.

Ingrediƫnten
Voor 12 personen

voor de cake:
100g roomboter
200g suiker
100ml zure room
3 eieren
paar druppels amandelextract
100g bloem
100g gemalen amandelen
1 theelepel bakpoeder
snuf zout
25g cacaopoeder
3 flinke eetlepels frambozenjam
voor de creme:
1 ei
75g suiker
merg van een 1/2 vanillestokje
25g bloem
300ml melk
100g roomboter
voor de ganache:
150g pure chocolade
70ml slagroom
Langer dan 1 uur

Recept

Klop voor de cake de boter, suiker, eieren en zure room totdat ze luchtig en licht van kleur zijn. Voeg de bloem, amandelen, zout, amandelextract en cacao toe en maak er een vrij dikke, gladde beslag van. Bakken op 180C in een ingevette bakvorm ong. 40 minuten. Houd het in de gaten, als een houten prikkertje er schoon uitkomt, is de cake klaar. Het is belangrijk om de cake niet te lang in de oven te laten, dan wordt hij droog. De cake laten afkoelen en eventueel de bolling aan de bovenkant voorzichtig afsnijden.

Terwijl de cake afkoelt, de pudding bereiden: vanille, suiker, ei en bloem opkloppen tot een glad beslagje, de melk toevoegen en steeds roerend met een garde aan de kook brengen. Afdekken met een stukje huishoudfolie en laten afkoelen. De folie moet direct op de pudding gelegd worden zodat er geen velletje zich kan vormen. Als de pudding afgekoeld is, de roomboter opkloppen tot het luchtig is en dan steeds een eetlepel pudding aan toevoegen en blijven kloppen. 

De afgekoelde cake rijkelijk bestrijken met de jam, daarna een dikke laag creme op aanbrengen, laten afkoelen.

In de tussentijd de chocolade met de room laten smelten, goed omroeren en een beetje laten afkoelen. Terwijl de ganache nog vloeibaar is, mag het op de afgekoelde cake aangebracht worden, boven op de cremelaag. Je kunt het zo laten of met een "kammetje" versieren. Laten stollen en de cake mag geserveerd worden! 
toegevoegd door BGastronome