Honingtaart
Als ik het goed heb, is deze taart vooral populair geweest in de Soviet Unie. Ik heb maar kort die tijd meegemaakt, maar de smaak van dit mooi gebak met vele laagjes ken ik van kinds af aan. De honingsmaak vind ik niet erg prominent aanwezig, maar het heeft iets haast karamel-achtigs over zich. Het is enigszins bewerkelijk om te maken, al moet ik zeggen, zeker niet ingewikkeld. Een van de pluspunten is dat hij vrij lang lekker blijft - tot wel 4-5 dagen gekoeld.

Ingrediënten
Voor 12 personen

Voor het deeg:
2 eieren
130g suiker
130g honing
90g roomboter
1 theelepel baksoda
500g bloem
Voor de crème:
200g suiker
500ml melk
1 ei
50g bloem
vanillestokje
150g roomboter, koud en in blokjes
Langer dan 1 uur

Recept

Klop de eieren, suiker, honing en roomboter licht op en voeg de baksoda toe. Verwarm het al roerende au bain marie totdat de suiker opgelost is en het geheel lichter van kleur en schuimig wordt.

De kom van de warmtebron halen en alle bloem toevoegen, kneden tot een zeer zacht deeg. Het blijft een beetje plakkerig - dat is ook de bedoeling. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en laat het een uurtje in de koelkast liggen.

Nadat het gekoeld is, een stuk van het deeg op een bakpapier uitrollen tot een vorm waaruit een rondje van 25cm in diameter uitgestoken kunnen worden. Het hoeft dus niet een nette vorm te hebben en het zal heel dun zijn - zo'n 2mm. Daarom moet het meteen op het papier uitgerold worden: het is anders zo een beetje onmogelijk om het op het bakplaat te krijgen zonder te scheuren. Bakken op 200C zo'n 4-6 minuten. Houd het in de gaten, het gaat super snel en je wil dat het deeg een mooie gouden kleur krijgt. Zodra het uit de oven is, moet het op maat afgesneden worden - dus een rondje van 25cm in diameter. Ik gebruik gewoon een mes en een deksel van de goede maat, maar je mag ook een uitsteenvorm gebruiken, als je die toevallig hebt. Bewaar de afgesneden restjes - deze zijn nodig voor decoratie van de taart.

Ditzelfde proces mag dan 8 keer herhaald worden, totdat het deeg op is. Meestal rol ik alle stukken deeg meteen uit op bakpapier. Kost wat bakpapier, maar dan verloopt het wel vlotter.

Voor de crème eerste crème patissiere maken: het ei, suiker, vanillestokje en de bloem samen opkloppen. Alle melk toevoegen en door elkaar roeren tot een gladde massa. Het geheel op een zacht vuurtje aan de kook brengen onder voortdurend roeren (niet weglopen, brandt zomaar aan). De crème zal vrij dik zijn. Heel even laten afkoelen. Daarna kloppend met een mixer steeds een paar blokjes roomboter toevoegen. Daarna goed afdekken met folie en laten afkoelen.

Als de crème afgekoeld is, kan het nog eens licht opgeklopt worden - dan wordt het nog luchtiger en lichter. Hier moet je voorzichtig zijn, als je net te lang klopt, gaat het schiften. Als het gebeurt - erg vervelend, maar het kan nog gered worden. Verwarm het geheel al roerende au bain marie tot het weer glad is en klop het nog eens lichtjes op. Ik ga echter niet zeggen dat je zo eeuwig door kan gaan, dus hopelijk gaat het tweede keer wel goed. 

Elke laagje cake besmeren met de creme en afdekken met een volgende laagje, zo bouw je de taart op. Daarna de bovenkant en zijkanten van de taart met de crème bestrijken (hoeft echt niet super netjes, hoor). Bestrooien met de tot kruimels vermalen afgesneden restjes deeg. 

Op  zich kun je de taart meteen aansnijden, maar hij smaakt stukken lekkerder als je hem een nachtje laat staan.
toegevoegd door BGastronome