Huevos rancheros met gebakken aardappeltjes
‘Huevos rancheros’ of ‘boerenstijl eieren’ is een gerecht dat bestaat uit op tortilla’s geserveerde gebakken eieren met een pittige tomatensaus. Het gerecht is traditioneel als stevig ontbijt bedoeld, maar met aardappelblokjes in plaats van tortilla’s kun je het ook prima als lunch of lichte avondmaaltijd serveren. Tips: -Maak de huevos rancheros op traditionele wijze: volg de recept zoals aangegeven, maar serveer de eieren op twee gebakken tortilla’s in plaats van met de aardappelblokjes. De tortilla’s bak je in een beetje olie in een minuut aan elke kant. -Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd met ‘queso fresco’, een verse, kruimelige witte kaas. Feta is een prima vervanger, maar je kunt ook zachte geitenkaas of zelfs geraspte cheddar gebruiken. -De saus is ook heerlijk bij taco’s of koud als dip bij tortillachips! -Snij je de aardappelblokjes zelf, spoel ze dan daarna met koud water en laat ze vervolgens 30 seconden in kokend water blancheren. -Niet erg traditioneel, maar het gerecht is ook heerlijk met een paar plakjes boerenham!

Ingrediënten
Voor 4 personen

4 el olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
4-6 jalapeño peperschijfjes (uit pot), fijngesneden
1 blik tomatenblokjes (400 g)
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen koriander
1 tl gedroogde oregano
½ tl suiker
zout en peper
klontje boter
700 g aardappelblokjes (uit zak of zelf gesneden)
8 eieren
1 avocado, in plakjes gesneden, als garnering
60 g feta, verkruimeld, als garnering
fijngesneden koriander, voor de garnering
20-30 minuten

Recept

Verwarm de oven voor op 120°C. Verhit 1 eetlepel van de olijfolie in een grote koekenpan en laat de ui, knoflook en jalapeños in 3 minuten zachtjes fruiten. Verhoog het vuur en voeg de tomatenblokjes, gemalen komijn, gemalen koriander, gedroogde oregano, suiker en zout en peper naar smaak toe. Laat de saus al roerend 6 minuten koken. Ondertussen een eetlepel olijfolie en het klontje boter in een koekenpan verhitten en de aardappelblokjes met zout en peper op een middelhoog vuur in 10-12 minuten bruin en gaar bakken. Haal de pan met de saus van het vuur, doe de saus in een ovenvaste kom en hou deze warm in de oven. Maak deze pan schoon, verhit er 1 eetlepel olijfolie in en bak 4 van de eieren naar wens met een beetje zout en peper. Leg de gebakken eieren op een bakplaat of ovenvast bord en hou ze warm in de oven terwijl je de andere 4 eieren op dezelfde manier bakt. Serveer de huevos rancheros als volgt: Leg 2 eieren op elk bord en verdeel de aardappelblokjes rondom de eieren. Verdeel de saus tussen de eieren en garneer elke portie met wat avocadoplakjes en feta. Bestrooi met de fijngesneden koriander en serveer.
toegevoegd door PWestbeek