Kip Parmigiana
In dit Italiaanse gerecht wordt dun geslagen kipfilet eerst knapperig gebakken en daarna met tomatensaus (en onder een laagje kaas!) in de oven gegaard. Lekker met spaghetti of polenta.

Ingrediënten
Voor 4 personen

20 g bloem
zout en peper
40 g paneermeel
1 ei
2 el melk
2 kipfilets, dwars doormidden gesneden
2 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
mespunt chilivlokken
2 teentjes knoflook, fijngesneden
500 ml passata di pomodoro
1 ½ tl verse tijm
1 el gedroogde oregano
1 tl suiker 
50 ml zonnebloemolie
20 g versgeraspte Parmezaanse kaas
100 g geraspte pizzakaas
verse basilicumblaadjes, als garnering
gekookte spaghetti of polenta, voor erbij
30-60 minuten

Recept

Strooi de bloem op een ondiep bord en breng op smaak met zout en lekker veel peper. Doe het paneermeel en ei ook op twee aparte, ondiepe borden. Klop het ei los met de melk. Leg de kipfilets tussen twee vellen bakpapier en sla ze dun met een deegroller. Haal ze eerst door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en als laatste door het paneermeel. Leg de gepaneerde kipfilets op een bord en laat ze 20 minuten in de koelkast rusten. Maak ondertussen de tomatensaus. Verhit de olijfolie in een pan en laat de ui en chilivlokken 3 minuten zacht bakken. Roer de knoflook, passata di pomodoro, tijm, oregano, suiker en zout en peper erdoor en breng even aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat de saus afgedekt en onder af en toe roeren 20 minuten koken. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en vet een ronde ovenschaal van ongeveer 26 cm in met een beetje olie. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de gepaneerde kipfilets per twee tegelijk in 3-4 minuten per kant. Laat ze daarna op keukenpapier uitlekken. Giet de helft van de tomatensaus in de ovenschaal en leg de gebakken kip erop. Verdeel de rest van de saus over de kip en daarna de Parmezaanse kaas en de mozzarella. Dek het gerecht af met aluminiumfolie en bak gedurende 8 minuten in de oven. Verwijder de aluminiumfolie en laat de kip nog 8 minuten bakken. Garneer met verse basilicum en serveer met gekookte spaghetti en een groene salade.
toegevoegd door PWestbeek