Zuurkool
Echt, eigen gemaakte zuurkool. Waarom zou je, als je zuurkool gewoon in de winkel kunt kopen? Allereerst, is de zuurkool in de winkel gepasteuriseerd en die uit je eigen keuken niet en is dus vol gezonde bacterie. Zie het maar als je eigen Yakult of yoghurt. Ten tweede, is het lekkerder en kun je het naar je eigen smaak aanpassen. En niet allerminst: het is erg leuk om iets te zien leven en veranderen, met minimale middelen.

Ingrediƫnten
Voor 6 personen

1 witte kool, bij voorkeur biologisch
1 flinke winterpeen
20g zeezout
10-20 minuten

Recept

Het maken gaat eigenlijk heel eenvoudig: de kern uit de kool halen, daarna de kool in fijne, dunne slierten snijden. Met de hand heb je mooiere resultaten (als je handig bent met de mes, ten minste) anders gewoon door een keukenmachine, dan moet je de grovere stukken eruit zien te halen. De wortel schillen en grof raspen. Nu het geheel wegen: per kilogram groente heb je 15-20g zout nodig. Het zout kan beter geen toegevoegd jodium bevatten, gebruik dus zeezout of steenzout, of het fijn of grof is - maakt niet uit.

Goed handen wassen, het zout over de groenten strooien en goed kneden maar, zoals je dat met een brooddeeg zou doen. De bedoeling is dat de kool veel sap loslaat en een beetje zachter wordt. Het is wel even een karweitje. Als het gelukt is, mag de kool in een glazen pot met een brede mond,  hij moet flink ingepakt worden, zodat er nagenoeg geen luchtbellen zijn te zien. Mocht het zo zijn dat er niet veel sap is losgekomen, dan is het handig om een glasvol zoutoplossing overheen te gieten - dezelfde proporties, op liter water 15-20g zout. En dan het deksel erop en op kamertemperatuur laten staan, zo'n 5-7 dagen, maar het liefst nog langer. Het gaat een beetje schuimen, krijgt de typische geur en smaak. Je mag het proeven om te bepalen of het zover is: als het lekker smaakt, is het klaar. 

Er wordt aangeraden om het zoveel mogelijk op kamer temperatuur te bewaren, dit was vroeger, ten slotte, ook de manier om groente ongekoeld te bewaren. En je kunt naar je eigen smaak wat toevoegingen doen, denk aan een beetje dille, piment, jeneverbessen. 

Het is dan ook het beste om deze zuurkool als rauwkost te eten, als bijgerecht. Ik snipper nog wat verse bieslook en peterselie doorheen, een appeltje of ander zoet fruit is ook lekker, evt wat ui en goede olie. Het gerecht past heel goed bij vlees en bij wat zwaardere winterse kost.
toegevoegd door BGastronome