Pilaf met gehaktballetjes en kikkererwten
Dit is een van mijn "default" recepten voor een koude drukke dag. Er is nog een snellere versie: van gehakt geen balletjes maken en eventueel een zak voorgesneden roerbakgroente erbij pakken. Dan is de tijd die je bij het fornuis doorbrengt helemaal minimaal, maar het resultaat is net al altijd super goed. Het gerecht is erg lekker met wat tzatziki erbij of een komkommersalade.

Ingrediƫnten
Voor 6 personen

500g rundergehakt
1 eetlepel rode pesto
1-2 eetlepels paneermeel
2 grote winterpenen
1 ui
2 paprika's 
1 blik kikkererwten 
2-4 knoflooktenen, gepeld en fijn gemaakt 
1 theelepel elk van paprikapoeder, gemalen koriander en komijn
1 eetlepel tomatenpuree 
300g rijst (ik gebruik parboiled)
700ml water of bouillon 
30-60 minuten

Recept

Het gehakt op smaak brengen met rode pesto, zout en peper en het paneermeel erdoorheen mengen. Van het gehakt kleine balletjes rollen, zoals je dat ook voor een soep zou doen. De balletjes in een grote hapjespan met een deksel doen en rondom bruin bakken. Ik voeg geen olie toe, er zit genoeg vet in het vlees. Op het laatst de kruiden en knoflook toevoegen en op een zacht vuurtje eventjes meebakken.

In de tussentijd alle groente schillen, schoonmaken en in kleine blokjes snijden. In de pan bij de gehaktballetjes doen en meebakken totdat de ui iets glazig begint te worden. Tomatenpuree toevoegen, uitgelekte en afgespoelde kikkererwten, bouillon of water en aan de kook brengen. Daarna het vuur omlaag draaien en het geheel een minuut of 5-10 laten pruttelen. Nu is het moment om het te proeven en eventueel op smaak te brengen: het bouillon hoort iets te zout te zijn (er komt nl nog rijst bij).

De rijst toevoegen, goed omroeren, de deksel erop en op zacht vuurtje laten koken. Wel in de gaten houden en soms even omroeren, als de rijst naar de bodem zakt. Het geheel is klaar als de rijst gaar is. Mocht het onverhoopt gebeuren dat de rijst nog iets te rauw is maar er geen vocht meer in het pannetje is, dan mag er een beetje water bij. Of als het te papperig lijkt mag de deksel eraf en het vuur omhoog zodat het teveel aan vocht verdwijnt.

Heet serveren, smaakt ook heel goed opgewarmd de volgende dag.
toegevoegd door BGastronome