Roggebrood met walnoten en cacaonibbs
Dit roggebrood is luchtiger van textuur dankzij de toevoeging van broodmeel. Je kunt de verhoudingen wel veranderen, als je meer roggemeel wil gebruiken, maar dan wordt het brood wel iets zwaarder en dichter. Het ruikt heerlijk naar chocolade, maar is niet alleen met zoetigheid te gebruiken. Ik vind dit brood erg lekker met kaas of wat rosbief.

Ingrediƫnten
Voor 1 stuks

200g roggemeel
200g tarwe broodmeel
1/2 theelepel zout
7g droge gist
3 eetlepels honing
250ml warm water
1 eetlepel olie (olijf of walnoot)
60g grof gehakte walnoten
2 eetlepels cacaonibbs
Langer dan 2 uur

Recept

Meng beide soorten meel met de zout en gist in een kom. Los in het water de honing op, voeg de olie toe en doe het bij het meel. Kneed het deeg flink in de mixer of met de hand. Het blijft wel wat plakkerig en is aanzienlijk minder elastisch dan tarwebrood. Op het laatst de walnoten en cacaonibbs toevoegen en goed erdoorheen kneden. Van het deeg een bol vormen, afdekken met een schone theedoek en 1,5 uur laten rijzen.

Als het deeg gerezen is, mag de oven aan op 200C. Zet een gietijzeren ronde pan in de oven en laat het ook heet worden. In de tussentijd kun je het deeg nog eens kort kneden, vormen in een bol en afgedekt met een doek kort laten rijzen (zo'n half uur). 

Als de pan heet is, het gerezen brood voorzichtig in de pan doen. (strooi wat roggemeel in de pan van tevoren, zo voorkom je dat het brood blijft plakken). Vier ondiepe sneden op de bovenkant van het brood aanbrengen en ongeveer 35-40 minuten laten bakken.

Voor een mooie knapperige korst helpt het om een ovenschaaltje met kokend water op de bodem van de oven te zetten.
toegevoegd door BGastronome