Mediterrane siroopkoekjes
Dit is een koekje voor de liefhebber van baklava. Het heeft zeer aangename korrelige structuur, smaak van noten en is doordrenkt met geurige siroop. Serveren met wat ongezoete volle yoghurt en vers fruit.

Ingrediƫnten
Voor 30 stuks

70g roomboter
70g olie
50g suiker
1 ei
100g griesmeel
100g gemalen amandelen of hazelnoten
230g bloem
1 theelpel vanillesuiker
De siroop:
400g suiker
500ml water
sap van 1 citroen
Langer dan 1 uur

Recept


Allereerst het siroop maken: zet water en suiker in een pan op het vuur, laat de suiker smelten en ongeveer 10 minuten doorkoken, totdat het iets dikker begint te worden. De sap van het citroen toevoegen, weer aan de kook brengen en goed laten afkoelen.
Smelt de boter, meng het met de suiker en het ei. Het griesmeel, bloem en nootjes toevoegen en kneden tot een zeer soepele, niet plakkerige deeg. Van het deeg koekjes ter grootte van een flinke walnoot vormen. Je kunt ze versieren door een patroon eraan brengen, ik maak een sterretje met het lepelsteeltje of een klein mesje. Bakken op 200C 20 minuten of totdat ze gouden bruin zijn. Het is handig om de koekjes in een diepe schaal meteen te bakken, eentje die lekvrij is.

Zodra de koekjes gaar zijn er koude siroop overheen gieten. Het mag trouwens ook andersom: hete siroop over koude koekjes, net wat je beter uitkomt. De koekjes moeten tijd krijgen om de siroop te absorberen. Daarna kunnen ze goed afgedekt wel een week bewaard worden.
toegevoegd door BGastronome