Empanadas
Heerlijke Colombiaanse 'streetfood'!

Ingrediënten
Voor 4 personen

Voor de ají:
1 rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
2 ½ el witte wijnazijn
50 ml water
sap van ½ limoen
½ bosje koriander, fijngehakt
1 tomaat, in blokjes gesneden
2 bosuitjes, fijngesneden
1 tl suiker
2 el olijfolie
zout en peper
Voor de empanada’s:
200 g iets kruimige aardappels, geschild en in blokjes gesneden
½ kippenbouillonblokje
1 el olijfolie
1 sjalotje, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1 tl paprikapoeder
1 tomaat, in kleine blokjes gesneden
2 bosuitjes, in dunne ringen gesneden
½ bosje koriander, fijngehakt
250 g rundergehakt
1 ½ tl gemalen komijn
zout en peper
1 rol bladerdeeg (270 g)
partjes limoen, voor erbij
30-60 minuten

Recept

Maak eerst de ají door alle ingrediënten in een kom te mengen. Zet de ají in de koelkast. Breng de aardappels aan de kook in een pan met water en het kippenbouillonblokje. Laat ze 10 minuten koken. Giet de aardappels af en stamp ze tot een grove puree (een paar stukjes mag best). Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een koekenpan en fruit het sjalotje en de knoflook met het paprikapoeder in 2 minuten zacht. Voeg tomaat, bosuitjes en koriander toe en laat het nog 2 minuten koken. Voeg dan het gehakt, gemalen komijn en zout en peper naar smaak toe. Bak alles al omscheppend gedurende 6 minuten op een hoog vuur. Haal de pan van het vuur en roer er de aardappelpuree door. Laat dit even afkoelen. Leg het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak, rol het iets uit en steek 6 rondjes van ongeveer 13 cm doorsnee uit het deeg. De restjes deeg rol je weer uit en hiervan steek je de andere 2 rondjes. Vul elk rondje met ongeveer 2 eetlepels van de vulling, vouw de randen dicht en leg de empanada’s op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de empanada’s in de oven gedurende ongeveer 25-30 minuten goudbruin. Serveer met de ají en partjes limoen.
toegevoegd door PWestbeek