Chinois met sinaasappel en chocolade
Dit gebakje is niet van traditioneel, rijk en bewerkelijk brioche deeg gemaakt, maar dankzij een melkglazuur waarmee het gebakken wordt, is het broodje ongelooflijk zacht en rijk van smaak, met plakkerige, stroperige buitenkant. Doe er een glas melk bij of een kop koffie en ik kan wedden dat het onmogelijk wordt om het bij een broodje te houden. De vulling kan overigens best gevarieerd zijn, kies wat je lekker vindt, alleen let erop dat als je een combinatie van vullingen doet (zoals dit recept suggereert), kies voor smaken die goed bij elkaar passen. De vulling loopt namelijk onverhoopt in elkaar over. Niet dat dat een nadeel is, hoor.

Ingrediƫnten
Voor 20 stuks

Voor het deeg:
200ml volle melk
1/4 theelepel zout
geraspte schil van 1 grote onbehandelde sinaasappel
25g roomboter (plus een beetje extra voor rollen en het vorm)
1,5 theelepel droge gist
2 eetlepels honing
1 eetlepel vanillesuiker 
300g bloem
Vulling:
2-3 eetlepels sinaasappelmarmelade
2-3 eetlepels nutella of andere chocopasta
Melkglazuur:
70ml volle melk
2 eetlepels honing
10g roomboter
Langer dan 1 uur

Recept

Voor het deeg de melk met zout en sinaasappelschil (alleen oranje deel) aan de kook brengen (schijnt het textuur van het gebak te verbeteren), van het vuur halen en even laten trekken. De boter erbij doen en laten smelten. Als de melk afgekoeld is tot warm, het door de zeef halen en de sinaasappelschil verwijderen.

De honing, vanillesuiker en gist toevoegen, even omroeren en daarna alle bloem in een keer en kneden tot er een zacht en soepel deeg ontstaat. Het hoort niet te plakken aan de handen. Afdekken met een schone theedoek en 45 minuten laten rijzen.

Het deeg in twee delen verdelen. Handen, het bakvorm (rond of vierkant, absoluut geen springvorm!) en het aanrecht licht met roomboter invetten. Eerst een deel met handen tot een rechthoek rekken, marmelade overheen verdelen, oprollen en in 9-10 stukken snijden. Elk broodje rechtop in het bakvorm zetten. Herhalen met de andere helft van het deeg. Het vorm afdekken met een theedoek en 30 minuten laten rijzen.

In de tussentijd de oven op 180C voorverwarmen en voor het melkglazuur de melk, honing en roomboter warm maken totdat de boter gesmolten is. Laten afkoelen tot het handwarm is. Als de broodjes gerezen zijn, het glazuur overheen gieten en de broodjes 25-30 minuten in de oven bakken. Even laten afkoelen en het liefst nog warm serveren.
toegevoegd door BGastronome