Koffie cantuccini met hazelnoten en karamel
Een heerlijk, volwassen koekje voor bij de koffie met een verassende smaakcombinatie.

Ingrediƫnten
Voor 40 stuks

210g bloem
180g suiker
1 theelepel bakpoeder
flinke snuf zout
170g hazelnoten
20g koffiebonen, geplet (niet gemalen!)
2 eieren
1/2 theelepel vanilleextract
30-60 minuten

Recept

Alleereerst karamel maken: 80g suiker in een pannetje goudenbruin van kleur laten worden, uitgieten op een bord, afgedekt met een beetje alufolie. Laten afkoelen en verbrijzelen tot redelijk kleine stukjes.

De bloem, zout, resterende 100g suiker, hazelnoten, koffiebonen, stukjes karamel en bakpoeder mengen in een kom. De eieren en vanilleextract toevoegen en kneden met een houten lepel of handen tot er een dik, stevig en plakkerig deeg ontstaat. Het deeg in 2 helften opdelen en tot lange smalle broden vormen, het gaat wat makkelijker als je de handen nat maakt. De broden op bakpapier of silicone matje leggen en bakken op 180C 25 minuten. De karamel zal weer smelten en hier en daar lekken - dat is oke.

De broden heel even laten afkoelen en terwijl ze nog warm zijn ze in plakjes snijden met een scherpe mes. Ik gebruik gewoon mijn koksmes, sommige mensen geven voorkeur aan een kartelmes. De cantuccini weer op de bakpapier leggen en nog eens 15 minuten laten bakken. Zo is het koekje heel knapperig, maar nog niet erg hard. Als je liever een hardere koekje hebt, maak er 20 minuten van. 

De koekjes kunnen wel een paar weken bewaard worden in een afgesloten trommel, sterker nog, de smaken komen tot hun recht pas na een dagje of twee.
toegevoegd door BGastronome