Volkoren scones met verse tuinkruiden
Deze boterige, zachte en kruidige bolletjes zijn een mooie aanvulling op een maaltijdsoep, zoals een chowder of een minestrone. Ze blijven niet heel lang vers, maar doordat ze in een handomdraai te maken zijn, is dat geen probleem.

Ingrediƫnten
Voor 16 stuks

110g bloem
110g volkoren meel
110g boter
80ml yoghurt
80ml water
1/2 theelepel zout
2 volle eetlepels gehakte verse tuinkruiden (naar wens)
1,5 theelepels bakpoeder
snufje suiker
20-30 minuten

Recept

Meng de bloem, meel, zout, suiker, tuinkruiden en bakpoeder in een ruime kom. Heel koude boter in kleine dobbelsteentjes snijden en door het bloemmengsel heen met de vingers wrijven. In dit geval moeten het geen kruimels worden, sterker nog, het is beter als boter in flinke stukken blijft, dat zorgt voor de verrukkelijke laagjes in de gare scones.

Het water en yoghurt mengen in de kom gieten, het deeg snel kneden - het hoort nog wat ruw en onsamenhangend te zijn. Dan op het goed met de bloem bestoven aanrecht het deeg nog een paar keer in drieen vouwen (zoals je dat ook met bladerdeeg doet) tot het een mooie rechthoek vormt. Met een scherp vormpje rondjes uitsteken, of met een mes in blokjes snijden. Het snijden is erg belangrijk, het zorgt ervoor dat de scones beter kunnen rijzen.

Bakken op 220C, ongeveer 15 minuten, de scones moeten een verlegen gouden tintje krijgen. Het liefst dezelfde dag opeten, al kunnen ze wel een dagje in een luchtdichte trommel bewaard worden.
toegevoegd door BGastronome