Vischowder
Heel, heel lang geleden was ik in San-Fransisco en een van de eetbare dingen die ik me herinner is de clam chowder in een zuurdezem bolletje. Het was werkelijk verrukkelijk! Sindsdien ben ik fan van dikke romige vissoepen (al zijn niet alle chowders romig). Dit recept is er eentje met vis, al zou ik niemand verbieden om er wat mosselen en kokkels aan toe te voegen. Met een paar scones (of biscuits, zoals ze in VS bekend zijn) is het een vullende en hartige maaltijd, erg geschikt voor de koudere avonden.

Ingrediƫnten
Voor 6 personen

1 prei, alleen wit en lichtgroen gedeelte, gewassen en fijn gesneden
1 flinke winterpeen, geschild en in blokjes gesneden
1 grote venkel, gewassen en fijn gesneden (bewaar de groene blaadjes!)
2 handjesvol diepvries erwtjes
4-5 aardappels, geschild en in kleine dobbelstentjes gesneden
0,5 liter bouillon, vis of kip
gerookte spekjes of bacon
een klontje roomboter
een eetlepel olijfolie
400g kabeljauw of andere witvis
400g zalm of forel
rasp en sap van halve citroen
zout en peper naar smaak
300ml room
30-60 minuten

Recept

In een ruime soeppan (het kan beter te groot zijn dan te klein) de spekjes licht aanfruiten in het mengsel van boter en olie. Daarna de prei, venkel en winterpeen toevoegen en zachtjes mee laten bakken tot de groente glazig en zachter is geworden. Daarna de aardappels en bouillon toevoegen en op een zachte vuur laten koken tot de aardappels gaar zijn.

Op het laatst de erwtjes en de vis, gesneden in kleine stukjes toevoegen. Tegelijkertijd de room erbij doen. Aan de kook brengen op een zacht vuur. Op smaak brengen met zout en peper, citroenrasp en citroensap. De pan van het vuur halen, heet serveren.
toegevoegd door BGastronome