Zeezout ijs (KARAMEL)
Zeezout ijs: een recept dat ik hier eerder op heb gezet onder de naam Dark-Nut. Maar nu heb ik, de IronPrisoner, iets nieuws: Zeezout ijs Karamel! Recept gevonden op daysofflavour.nl

Ingrediënten
Voor 3 personen

500 ml volle melk, verdeeld in tweeën
300 gr suiker
4 eetlepels gezouten boter*
Ongeveer een halve theelepel zeezout
250 ml slagroom (niet geklopt)
5 grote eieren (alleen het eigeel)
1 theelepel vanille-extract
Langer dan 1 uur

Recept

  1. Maak een ijsbad door een grote kom ongeveer ⅓ te vullen met ijsblokjes en hier vervolgens water aan toe te voegen tot ze onder staan. Leg hier een kleinere kom in en vul deze met 250 ml melk. Leg hier vervolgens een fijne zeef op.
  2. Zet een middelgrote pan met dikke boden op het vuur. (Pak hier het liefst een lichte pan voor, omdat het bij een donkere pan moeilijk is om te zien hoe ver de karamel is.) Verspreid 300 gram suiker over de bodem en verhit de pan. Als de zijkanten beginnen te smelten en te bruinen, schep je het geheel om, zodat de nog niet helemaal gesmolten suiker bedekt is met de bruinende suiker. Doe dit regelmatig tot je een gelijkmatig gekleurde suikermassa overhoud.
  3. Wanneer deze massa diepbruin is en begint te roken haal je de pan van het vuur en voeg je het zout en de boter aan de massa toe. Roer dit erdoorheen tot de boter gesmolten is. Dan voeg je al roerende de slagroom toe.
  4. Als de karamel nu te hard word om mee te werken, zet je de pan gewoon weer op het vuur. Voeg nu de resterende 250ml melk toe aan de karamel.
  5. Kluts het eigeel in een kleine kom en giet hier al roerende wat van de warme karamel overheen. Roer het goed door en schraap over de bodem zodat je geen roerei krijgt. Doe het eigeel nu bij de rest van de karamel en verhit weer. Blijf roeren tot de massa dikker word.
  6. Giet de karamel-massa door de zeef in de koude melk. Voeg de vanille toe en roer regelmatig tot het geheel wat afgekoeld is. Zet het daarna 8 uur in de koelkast.
  7. Als het mengsel geheel is afgekoeld (na 8 uur) voeg je het mengsel toe aan je ijsmachine. Volg de instructies van de ijsmachine.
  8. Eet smakelijK!
toegevoegd door IronPrisoner