Gyudon
In deze makkelijk versie van ‘Gyudon’, een zeer populaire Japanse ‘comfort food’, worden uien en rundvleesreepjes bereid in een smakelijk, donker sausje van sojasaus, mirin (zoete rijstwijn) en sake. Gyudon wordt meestal als lunch gegeten, soms met een eitje of een kom misosoep, en altijd met witte rijst. Geslonken spinazie, gestoomde broccoli of een frisse komkommer salade maken van dit heerlijke gerecht een complete avondmaaltijd. En mooi meegenomen -- binnen een kwartiertje staat het op tafel klaar!

Ingrediënten
Voor 4 personen

300 g witte rijst
2 el wokolie
3 gele uien, gehalveerd en dungesneden
1 teentje knoflook, geperst
½ tl versgeraspte gember
150 ml sake (of droge witte wijn)
100 ml water
500 g rundvleesreepjes
80 ml sojasaus
100 ml mirin
1 ½ el suiker
10-20 minuten

Recept

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak je wok goed heet en voeg de olie toe. Bak de uien in 3 minuten zacht. Voeg de knoflook, gember, sake (of droge witte wijn) en water toe en laat dit een paar minuten koken. De rest van de ingrediënten toevoegen en nog 8 minuten laten koken. Verdeel het vlees en de uien met een beetje van de kookvocht over kommen witte rijst en serveer met groenten naar keuze. Niet erg traditioneel, maar in plaats van rijst, kan je de rundvleesreepjes ook met noedels serveren!
toegevoegd door PWestbeek