Terrine met eend en champignons
Er is gewoon iets bijzonders aan charcuterie, een soort magie: zorgvuldig omgaan met producten, laten rijpen zodat het eindresultaat veel meer is dan de ingredienten alleen Zo ook met deze terrine, het is smaakvol, lekker en ook handig voor de feestelijke gelegenheden omdat het een paar dagen van tevoren bereid moet worden. Je hebt wel een vleesmolen voor dit recept nodig.

Ingrediƫnten
Voor 12 personen

400g tamme eendenborstfilet (met vet en evt. vel)
250 varkensvlees van de schouder
250 kipfilet van de dij zonder vel
200g gerookte spek, zoals zchwarzwalder schinken
3 sjalotjes
50ml room
50ml koud water
50ml madeira
2 eieren
4 flinke eetlepels verse tijmbaadjes
zwarte peper, versgeraspte nootmuskaat
1,5 theelepels zout
10-12 flinke kastanjechampignons
Langer dan 2 uur

Recept

Van alle soorten vlees een kwart aan de kant leggen. De rest vermalen tot fijne gehakt in een vleesmolen, samen met de schoongemaakte sjalotjes. Het overgebleven vlees en 100g van het gerookte spek in kleine blokjes snijden, dat gaat wat makkelijker als je een scherp mes hebt en het vlees in de vriezer een half uurtje laat opstijven. Het met de hand gesneden vlees bij het gehakt doen.
 
Het water, room, madeira, eieren, kruiden en zout toevoegen en het goed door elkaar mengen. Het is handig om een klein beetje van het mengsel in een pannetje of magnetron te garen om zo te checken of het goed op smaak is gebracht, eventueel wat aanpassen.

In een terrineschaal of gewoon in een zwaardere cakeblik de helft van het mengsel leggen. In het midden de champignons licht indrukken, heel dicht tegen elkaar in een rij in de lengte van de blik. Dan de rest van het mengsel erboven doen, goed aandrukken en mooi glad strijken. Daarboven het overgebleven spek schikken zodat het de bovenkant bedekt. Afdekken eerst met bakpapier en daarna met de aluminiumfolie voor de stevigheid. De gevulde schaal in een grotere ovenschaal zetten, waar een bodem kokend water in gegoten is (ongeveer tot de helft van de terrineschaal). Dan in de oven zetten en ongeveer 1,5 uur op 160C garen totdat de interne temperatuur van de terrine 71 graden bereikt.

De terrine uit de oven halen en meteen een deksel (desnoods zelfgemaakt van stevige karton omwikkeld met huishoudfolie) afdekken, zodat het deksel flink op de terrine drukt. Een paar gewichten erop leggen, zoals een paar blikken bonen. Eerst op kamertemperatuur laten afkoelen, daarna een paar dagen in de koelkast laten rijpen. Er komt behoorlijk wat kookvocht vrij, deze niet afgieten, een grote deel ervan zal weer worden geabsorbeerd door de terrine, wat het juist lekker mals en sappig zal maken.

Voor het serveren de onderkant van de vorm in heet water dompelen (heel even maar), dan de terrine eruit halen. Met een zacht spateltjes de buitenkant afschrapen van overmatige vet en gelei. Het spek aan de bovenkant kan nu nog knapperig gemaakt worden met een keukenbrandertje of door de terrine 5 minuten onder zeer hete gril te plaatsen. 

In plakken snijden, op kamertemperatuur serveren met wat rucola, augurken, tomaten, olijven en een goede mosterd. 
toegevoegd door BGastronome