Smeuïge chocolade tulband
Een heerlijke, smeuïge chocoladecake... Bedekt met fudge saus. Deze cake is het proberen meer dan waard.

Ingrediënten
Voor 1 stuks

Voor de cake:
1 cup donker bier
125 gram ongezouten roomboter
3/4 cup cacao
2 cups bloem
1 cup kristalsuiker
1 cup lichtbruine basterdsuiker
1 1/2 tl baksoda
3/4 tl zout
2 biologische eieren
2/3 cup zure room (sour cream)
Voor de chocolade fudge saus:
1/4 cup melk
25 gram ongezouten roomboter
1 el suiker
een flinke snuf zout
100 gram pure chocolade, in stukken gebroken
20-30 minuten

Recept

  1. Als eerste is het belangrijk dat de tulbandvorm goed ingevet wordt. Werk met zachte of gesmolten boter en zorg dat je met een kwast geen enkele millimeter mist. Door wat bloem toe te voegen en door het blik te verspreiden kun je controleren of je de vorm goed hebt ingevet. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Laat de boter samen met het bier smelten in een pan en breng zachtjes aan de kook. Haal van het vuur af en voeg de cacao toe. Roer met een garde tot een glad mengsel. Laat dit, terwijl je verder gaat met het recept, afkoelen.
  3. Doe alle overige droge ingrediënten in een kom en roer door elkaar.
  4. Mix de eieren en de zure room samen en voeg het chocolade/biermengsel toe en mix kort.
  5. Voeg het meel toe en mix op lage stand totdat al het meel is opgenomen in het beslag. Roer het beslag als laatste nog een keer met een spatel door om er zeker van te zijn dat alles vermengd is. Het beslag zal vrij dun zijn, dit hoort zo.
  6. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 35 minuten gaar of totdat er een prikker schoon uitkomt.
  7. Laat volledig afkoelen op een rooster in de vorm. Haal de cake pas uit de vorm, door deze op de kop op een bord of schaal te zetten, wanneer de cake volledig  is afgekoeld om te voorkomen dat er resten in de vorm achterblijven.
  8. Voor het maken van de chocolade fudge saus doe je melk, boter, suiker en zout in een pannetje en breng je het geheel al roerende aan de kook.
  9. Haal het pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat even staan en roer vervolgens met een garde tot een gladde saus.
  10. Giet de saus over de cake en strooi er naar keuze nog wat decoratieparels overheen. Je kunt natuurlijk ook noten, chocolade of andere eetbare ingrediënten toevoegen als topping.
toegevoegd door Dark-Nut