Marshmallows
Deze marshmallows zijn zo verrukkelijk zacht, dat ze haast niet te weerstaan is. Daarnaast zijn ze erg leuk om te maken, al vraagt het proces om enige precisie en een digitale keukenthermometer. Het originele recept vraagt om glucose siroop, ik gebruik golden syrup, wat veel makkelijker verkrijgbaar is. Daarnaast geeft het een lichte toffee-achtige smaak aan de marshmallows, lekker!

Ingrediƫnten
Voor 99 stuks

2 eiwitten
10 gelatineblaadjes
120ml golden syrup
340g suiker
2-3 theelepels vanilleextract
4 eetlepels poedersuiker
2 eetlepels maizena
een klein beetje geurloze olie
120ml+180ml water
30-60 minuten

Recept

De gelatineblaadjes laten weken in 180ml water. 

De poedersuiker mengen met de maizena in een kommetje.

Een vierkante bakvorm (of plastik vorm) met hoge randen van ong. 25x25cm licht invetten met olie en bestrooien met de poedersuikermengsel, zo blijft de marshmallow later niet plakken.

Voor de siroop de golden syrup mengen met de suiker en 120ml water. In een pannetje op middelhoge vuur zetten, verder niet meer roeren en laten koken met de thermometernaald erin. Belangrijk is dat er op de randjes van de pan geen suikerkristalen komen. 

Als de siroop 115C bereikt heeft, in een schone en droge kom de eiwitten opkloppen. Het is eigenlijk nodig om een staandmixer hiervoor te hebben, of een hele goede hulp. De eiwitten moeten luchtig worden en lichte pieken kunnen vormen. Als de siroop 120C bereikt heeft (dat gaat langzamer dan je zou denken), zijn de eiwitten naar alle waarschijnlijkheid ook klaar. Zet de mixer op gemiddeld lage toeren en al kloppende schenk de hete siroop in de eiwitten in een dun straaltje. Doe dit langs de rand van de kom, zeker niet op de gardes. Eerst zullen de eiwitten wat dun worden - niet schrikken, dat hoort zo. Blijven kloppen, als alle siroop erin zit, mogen de uitgeknepen gelatineblaadjes een voor een erin, tot ze gesmolten zijn (dat gaat heel gemakkelijk). Nu mag de mixer op hoog en minuut of 5-6 blijven kloppen tot de massa verdriedubbeld is (of zelfs iets meer dan dat). Het hoort heel glanzend, dik en vol te zijn. Door de golden syrup zal het niet helderwit zijn, maar nog steeds een aangename lichte kleur hebben.

Schenk de marshmallow in de voorbereide vorm, zorg ervoor dat het in de hoekjes komt en enigszins glad is op de bovenkant. Een dun laagje poedersuiker met maizena overheen strooien en laten opstijven op kamertemperatuur. Minimaal 4-5 uur, liefst overnacht. Daarna in blokjes snijden van 2,5x2,5 cm (of kleiner, of groter, of zelfs vormpjes uitsteken). Elk stukje licht bestrooien met poedersuiker en maizena. 

De marshmallows kunnen ongeveer een maand bewaard worden in een luchtdichte trommel. Ze zijn lekker zomaar of in een kop hete chocolademelk. Proef maar, je zult er raad mee weten. En, ze zijn een heel leuk kerstkado om te geven!
toegevoegd door BGastronome