Chocoladebast met pistaches en cranberries
Dit is een leuk kadoidee, zeker rond de kersttijd - rode cranberries en groene pistaches zien er best feestelijk uit. Enige moeilijkheid is het temperen van de chocolade - wel belangrijk om een goede digitale keukenthermometer te hebben.

Ingrediƫnten
Voor 10 personen

300g pure chocolade
100 g gepelde pistaches
een flinke handvol gedroogde cranberries of kersen
een mespunt fleur de sel
10-20 minuten

Recept

Omdat dit een zeer eenvoudig recept is, is het belangrijk dat alle ingredienten van goede kwaliteit zijn. Kies chocolade rond 60-70%, rooster de pistaches indien nodig.

Nu tijd om de chocolade te temperen. Breek 200g chocolade in stukjes en laat het smelten - au bain marie of in de magnetron, wel steeds roeren en in de gaten houden. Als het goed warm is en helemaal gesmolten (45-50C), leg er een 100g stuk chocolade in. Blijf het roeren en laat de chocolade op die manier afkoelen, tot het net onder de 30C komt. Als er nog een stuk ongesmolten chocolade over is - haal het eruit, het kan de volgende keer gebruikt worden. Veeg de getemperde chocolade over een silicone matje uit of een stuk bakpapier in een dikke laag. Strooi de nootjes en cranberries erboven, besprenkel met fleur de sel. Druk met je handen de toppings zachtjes aan, zodat ze goed vast komen te zitten in de chocolade. Laten hard worden.

Als het temperen goed is gebeurd, dan wordt de chocolade snel hard, blijft het knapperig en glanzend en smelt niet te snel als het met de hand opgepakt wordt. Breek of snijd de bast in stukken. 
toegevoegd door BGastronome