Baked beans op je eigen wijze
Hier is een recept - soort van, het is eerder een richtlijn - voor baked beans. Zo een beetje elke keuken heeft een eigen stoofpot met boontjes, er zijn dus mogelijkheden zat om er iets moois van te maken. Wat je daarbij nodig hebt is een gietijzeren pan van een liter of 3-4 en een oven. Voor de rest laat ik alle ruimte om naar eigen inzicht ingredienten te combineren. Zo heb je je eigen, heerlijk unieke baked beans (niet te verwarren met de zoete meuk uit het blikje).

Ingrediƫnten
Voor 6 personen

500g droge witte bonen
600-800g varkensvlees, liefst van de schouder, in flinke blokjes
100g spek of droge of gerookte worst
500g groente (ui, prei, lenteui, wortel, selderij, venkel, paprika, pompoen)
3-4 tenen knoflook
een klein blikje tomatenpuree
1-2 eetlepels donkere bruine basterdsuiker
1-2 eetlepels azijn (naar gelang)
2 theelepels zout
versgemalen zwarte peper
kruiden (tijm, bonenkruid, rozemarijn, salie, laurier)
Langer dan 2 uur

Recept

De droge bonen 12 uur van tevoren wassen en laten weken in ruim water.

De vleeseters beginnen met het vlees: allereerst de spek of worst aanbakken in een droog pannetje. Je kunt bijvoorbeeld wat chorizo gebruiken, of een lokale droge worstje, of een mooi stukje al dan niet gerookte spek. Dit is een belangrijke smaakmaker in het gerecht. Daarna het vlees (mag ook een ander (niet te mager) stukje van het varken zijn, of verse worst, of zelfs lambsvlees, goed doorregen) toevoegen en meebakken tot er hier en daar een mooi gekarameliseerd korstje is. Het vlees uit de pan halen en aan de kant zetten.

Nu de groente: kies een combinatie van wat je aanspreekt uit deze aromatische groente. Sla echter de ui-familie niet over, het gerecht heeft de uien nodig. Snijd de groente in stukken, niet te klein, anders blijft er helemaal niets van over. Vegetariers bakken de groente in wat olie, vleeseters gebruiken de vet van het vlees. De groente hoeft niet bruin te worden, alleen een beetje glazig en geurig. De knoflook samen met de groente meebakken. Een beetje zout erop helpt.

Nu kan het vlees (indien gebruikt) erbij, de boontjes, tomatenpuree, suiker en azijn (naar je eigen inzicht, houd je van uitgesproken zoet-zuur, doe er meer bij van beide). Zout, zwarte peper natuurlijk en eventueel kruiden, ook weer wat je lekker lijkt. In principe is er al een heerlijke geur dankzij de groente en knoflook. En genoeg water dat alles net onder water komt te staan. De pan aan de kook brengen op het fornuis, daarna de deksel erop en in de oven schuiven, op 160C. Nu kun je best met je hond gaan wandelen of een kasteel bouwen met je kind, het duurt namelijk zo'n 3 uur voordat het geheel klaar is. 

1-2 keer roeren kan geen kwaad, maar in principe doet de oven al het werk verder. Halverwege nog even checken of er genoeg zout en peper in zit. Stel je voor dat er een ramp gebeurt en je het gerecht wat vlak en saai vindt op dat moment, dan snel een paar ansjovis of een paar druppels worcestersaus toevoegen. Doe dat alleen niet tegen het einde van kooktijd, dan blijft het een gekke vissige toevoeging, terwijl als het meestooft, wordt het een heerlijke, onherkenbare onderdeel van het geheel. De boel is klaar zodra de boontjes klaar zijn.

Serveren met wat verse brood met een dikke korst, vooral geschikt om de heerlijke saus op te vegen. Heerlijk op een regenachtige zondag. Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome