Krachtige kippenbouillon
Voor goed bouillon heb je een soepkip nodig. Dat is een kip dat al een paar jaar geleeft heeft, vaak zijn dat legkippen die niet meer productief genoeg zijn. Van deze beesten maak je het lekkerste kippenbouillon.

Ingrediƫnten
Voor 10 personen

1 soepkip van ongeveer 1,5 kilo
een wortel, een ui, een stuk prei en evt wat bleekselderij stengels
stuk of 10 hele peperkorrelseen 
beetje tijm 
een paar peterselietakjes of nog liever peterseliewortel
Langer dan 2 uur

Recept

Het gaat dus heel eenvoudig: de kip in stukken verdelen, alle zichtbaar vet verwijderen en in de kip in de soeppot doen. Het vet kan gesmolten worden en je kunt er de meest heerlijke aardappeltjes op bakken (nu we het over het hele beest gebruiken hebben). Wortel en ui erbij, beide niet schillen, zo krijgt het bouillon een mooie gouden kleur. Eventueel bleekselderij, maar dat doe ik liever niet, bleekselderij is nogal uitgesproken van geur en neemt alle andere smaken over. Peperkorrels, kruiden, anderhalve theelepel zout erbij en zoveel water dat het samen ongeveer 5 liter is. Snel aan de kook brengen en alle grijze schuim heel zorgvuldig verwijderen, zo wordt het bouillon mooi helder. Daarna het vuurtje heel laag zetten, dat het water vooral trilt en alleen zo nu en dan er een bubbeltje lucht omhoog gaat, deksel schuin erop (niet potdicht) en laten pruttelen. Een uur of twee of totdat de kip helemaal zacht is geworden en het bouillon vol van smaak is. Zo nu en dan afschuimen en ook de meeste van de gesmolten vet eraf halen. Het vet bewaren!

Als je tevreden over de smaak van het bouillon bent (je zult het nog moeten bijzouten), kun je het zeefen door een vergiet met een schone (niet met waspoeder gewassen!) theedoek of kaasdoek. Zo wordt het redelijk helder, ik vind het meestal dan ook goed genoeg. Wil je een stapje verder gaan, kun je het ook klaren door 3 licht opgeklopte eiwitten aan toe te voegen en even laten koken en daarna heel voorzichtig het bouillon nog eens te zeven (verroer de eiwitkoek niet teveel!) Ik hou er uiteindelijk kleine 3 liter krachtig bouillon aan over. Hier kun je dus een goede soep van maken. Of zo opdrinken met de kippenpasteitjes - een pasteitje gemaakt van groente en het vlees van de soepkip.
toegevoegd door BGastronome