Baba ganoesj
Dit gerecht komt uit het Midden-Oosten en kent daar best wat variaties. Dit is een gemakkelijk te reproduceren thuis versie, waarbij je niet eens je gril op gang hoeft te brengen. Wat niet betekent dat het niet met een gril kan, als je toch al bezig bent. Het bijzondere van dit auberginepuree is dat het aangenaam rokerig is en tegelijkertijd erg romig en zacht van smaak. Genoeg voor 4 mensen met wat verse brood als voorgerecht. Het is echter ook lekker als bijgerecht bij een stuk gegrild vlees.

Ingredi├źnten
Voor 4 personen

1 flinke aubergine
1-2 eetlepels olijfolie
1 volle eetlepel tahini
verse citroensap
2 flinke knoflooktenen
zout en peper naar smaak
eventueel peterselie om te garneren
30-60 minuten

Recept

Allereerst, leg de aubergine over open vuur om het velletje goed te laten aanbranden. Zoals je het voor geroosterde pepers doet. Dit kan zowel over een gril of barbecue, anders volstaat een gasbrander in huis ook. Dit zorgt voor een rooktintje in het gerecht. Regelmatig keren totdat het velletje begint te barsten en zacht is geworden.

Daarna de groente in de ovenschaal doen, een paar drupjes olie toevoegen, de knoflooktenen (samen met de schil) en roosteren tot het gaat is op 180C. Op de gril kun je de aubergine in folie wikkelen en iets verder van de warmtebron leggen, zo gaart het ook. Het moet dus door en door gaat zijn, boterzacht en het duurt altijd langer dan wat je zou denken. De knoflook hoeft overigens niet per se meegeroosterd te worden, het wordt vaak rauw uit de pers toegevoegd, maar ik vind het lekkerder op deze manier.

Als de aubergine afgekoeld is, haal het vlees uit het verbrande velletje. Ook kan de knoflook bevrijd worden van zijn jasje. Als het goed is, kun je gewoon met een vork het geheel tot een zachte puree maken. De tahini toevoegen, citroensap, zout en peper naar smaak. Ik laat het het liefst een paar uurtjes in de koelkast staan, zo mengen de smaken. Serveren met verse tomaat, sla, genoeg pitabrood om te dippen of anders gewoon een goed broodje met knapperig korstje. En zoete muntthee voor erbij. Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome