Vanillebavarois met sinaasappelsalade
Vanille in dit luchtige toetje is geen bijzaak maar de hoofdspeler. De sinaasappelsalade is een mooie aanvulling, maar kan ook prima vervangen worden door ander vers fruit.

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

300ml volle melk
1 vanilleboon
70g suiker
2 eidooiers
4 blaadjes gelatine
snuf zout
200ml slagroom
2 sinaasappels
1-2 kruidnagels
1 eetlepel suiker
30-60 minuten

Recept

De vanilleboon in de lengte doorsnijden, zaadjes uitschrappen. De zaadjes samen met de boon in de melk doen, deze rustig aan de kook brengen, van het vuur halen en een half uurtje laten trekken. Daarna de vanilleboon verwijderen. De gelatine in weinig water laten weken.

De eidooiers opkloppen met de suiker en een snufje zout, een paar eetlepels hete melk toevoegen en opkloppen. Daarna de eidooiers toevoegen aan de pan met de hete melk en weer opwarmen, al roerend. Absoluut niet laten koken, van het vuur halen zodra de creme indikt. De gewelde en uitgeknepen gelatine in de creme laten smelten. De pan in een bak met ijskoud water laten afkoelen tot kamertemperatuur (belangrijk!)

De goed gekoelde slagroom opkloppen tot het redelijk stijf is en voorzichtig door de afgekoelde creme vouwen. De temperatuur is erg belangrijk (handwarm, niet meer), als het te warm is, zal de slagroom zijn luchtigheid verliezen, als het te koud is, wordt de bavarois stijf nog voordat het in de vormen gegoten kan worden. De creme in mooie kopjes of glaasjes gieten en in de koelkast laten opstijven.

De sinaasappels fileren, van de restjes sap uitpersen en met een eetlepel suiker, wat geraspte sinaasappelschil en een kruidnagel even laten inkoken. De sinaasappelpartjes in de afgekoelde siroop laten marineren, een half uur is al voldoende. Serveren met de vanillebavarois.
toegevoegd door BGastronome