Khmeli-Suneli
Dit van oorsprong Georgische kruidenmengsel is erg populair in alle vormalige Soviet Unie landen. Het geeft smaak aan kip, lam, rijstgerechten, allerlei soorten bonen, sauzen en soepen. Heel breed te gebruiken dus. Deze versie is enigszins vereenvoudigd, maar is nog heel dicht bij het origineel. Het recept geeft aan de verhoudingen in volume, alle kruiden zijn gedroogd.

Ingrediƫnten
Voor 20 personen

1 deel gemalen korianderzaadjes
1 deel gemalen fenegriek
1 deel peterselie
1 deel pepermunt
1 deel basilicum
1 deel marjolein
1 deel dille
1 deel gemalen selderijzaadjes
1/2 deel gemalen laurierblad
naar smaak gedroogde hete peper 
een beetje gemalen saffraan of 1 deel kurkuma
0-10 minuten

Recept

Allereerst een paar aantekeningen: oorspronkelijk wordt er blauwe fenegriek gebruikt, maar gewone volstaat prima. Evengoed is kurkuma geen slechte vervanging voor de dure saffraan en maakt het uiteindelijke product niet minder. De hoeveelheid hete peper moet zeker niet te overheersend zijn, khmeli-suneli is geen pittige mengsel.

Alle kruiden mengen, eventueel nog extra fijn malen. En hier een eenvoudige voorbeeld van gebruik: meng een flinke theelepel van khmeli-suneli met een flinke theelepel zout, sap van 1/2 citroen en een paar eetlepels olie. Hierin hele kip (van ong. 1 kg) marineren en daarna braden in de oven of in stukken in een pan.

toegevoegd door BGastronome