Seitan stoofpotje
Onze favoriet thuis: een super heerlijke stoofpot met een rode wijn saus, die gegarandeerd een warm gevoel geeft. Ook voor kritische niet-vegetariërs is het een gerecht dat "af" is. Het recept is een aangepaste versie van de stoofpot die via EVA Ethisch Vegetarisch Alternatief) verspreid wordt.

Ingrediënten
Voor 3 personen

600 gram seitan
4 wortelen
1 ui
1 teentje knoflook
olijfolie
1 potje tomatenpuree
1/4 liter rode wijn
1/2 liter groentenbouillon
3 laurierblaadjes
tijm
peper en zout
maïzena
peterselie
30-60 minuten

Recept

  • de seitan in kleine stukjes snijden en deze bakken in een grote pan/wok met olijfolie tot ze een korstje krijgen (het is belangrijk dat ze een korst krijgen zodat de ietwat taaie structuur van de seitan geminderd wordt)
  • knoflook en ui fijnsnijden en toevoegen
  • goed roeren en wanneer de ui een beetje gebakken is het geheel blussen met een scheut rode wijn.
  • goed laten sudderen en het vuur iets minder hoog zetten
  • wortel in schijfjes snijden en deze toevoegen
  • tomatenpuree, laurierblaadje en tijm toevoegen
  • een halve tas groentenbouillon apart zetten (die hebben we later afgekoeld nodig om de saus te dikken)
  • een scheut groentenbouillon en rode wijn zodat het vocht alles net bedekt
  • af en toe roeren en het gerecht laten sudderen tot de wortels mals zijn, ondertussen afwisselend groentenbouillon en scheut rode wijn toevoegen (ca 20 a 30 minuten)
  • zorg ervoor dat je nog redelijk wat vocht hebt op het einde want we gaan hier nog ene dikkere saus mee maken
  • de groenten en de seitan uit het vocht scheppen en warm houden
  • een lepel maïzena bij de tas afgekoelde groentenbouillon en goed roeren
  • dit voeg je bij het vocht dat nog in de pan zit en het geheel mag nog een paar minuten doorkoken terwijl er geroerd wordt
  • de saus kruiden met peper en zout
  • groenten weer bij de saus voegen en alles nog een paar minuten op een laag vuurtje laten sudderen
  • een beetje peterselie er boven op om te versieren 

Smakelijk ! 

Wij eten er graag puree bij en de (reeds open) fles rode wijn staat ook al klaar.  Ook een dag later is het stoofpotje nog super lekker. 
toegevoegd door katrien