Amerikaanse 'Turkey Pot Pie'
Voor dit gerecht gebruiken we de meest geliefde ‘leftover’ (kliekje) van de Thanksgiving-kalkoen! Natuurlijk kan je het gerecht ook met overgebleven gebraden kip maken.

Ingrediënten
Voor 6 personen

Voor het deeg:
250g bloem
125g koude boter, in kleine blokjes gesneden
2 eidooiers
2 el ijswater
1 tl zout
½ el suiker
Voor de vulling:
500g gaar kalkoenvlees (of gebruik kip)
2 maïskolven
150g erwtjes uit de diepvries
70g boter
60g bloem
500ml melk
1 bouillonblokje (tuinkruiden, groente of kip), verkruimeld
1 ei, losgeklopt
30-60 minuten

Recept

Doe de bloem en de boter samen in een kommetje en zet het dan tien minuten in de vriezer. In een andere kom kluts je de eidooiers samen met de zout en het water. Zet deze dan in de koelkast. Na tien minuten doe je de bloem en boter in de keukenmachine en druk je op de pulse-knop totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Giet daarna het ei mengsel door de vulopening terwijl je op de pulse knop blijft drukken. Stop zodra het deeg lijkt samen te komen. Doe het deeg dan op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het heel eventjes. Snij het deeg in twee delen, maar zorg ervoor dat een stuk iets groter is dan het andere. Het grootste stuk is om de springvorm ( 22cm) te bekleden en het kleinere is het 'deksel' van de taart. Vorm beide stukjes tot twee schijfjes, wikkel ze in plastic folie en zet ze tenminste een halfuurtje in de koelkast. Als je de springvorm wilt bekleden, vet je deze eerst lichtjes in met een beetje boter. Haal dan het grootste stuk deeg uit de koelkast en rol dit uit zodat het een paar centimeter over de rand van de springvorm hangt. Het kleinste stuk rol je uit tot het formaat van de bovenkant van de springvorm. Nadat je de vulling erin doet, leg je de deegdeksel op de taart en rol je het overhangende deeg naar binnen toe.Oven op 200C voorverwarmen. Haal de maïskorrels van de kolven af en doe die samen met het in stukjes gescheurde vlees en de erwtjes in een kom. Maak dan de roux. Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur. Voeg de bloem en het verkruimelde bouillonblokje toe en klop het mengsel snel met een garde. Voeg dan steeds kleine beetjes melk toe maar blijf vooral kloppen want er mogen geen klontjes in zitten! Als je een dikke, romige saus krijgt, proef je die en voeg je zo nodig zout en peper toe. Giet de saus over de groente en het vlees en schep het geheel goed door elkaar. Doe de vulling in de met deeg beklede springvorm en maak de taart af door het deegdeksel erop te leggen en de randjes naar binnen te rollen. Klop een eitje los en strijk dit lichtjes met een kwastje over de taart. Zet de taart op een bakplaat in het midden van de oven en bak deze de eerste tien minuten op 200C, zet daarna de temperatuur omlaag op 180C en laat de taart vervolgens nog 30- 40 minuten bakken. Haal de taart dan uit de oven en laat deze 5 minuten op een rek afkoelen alvorens de rand van de springvorm los te maken en de taart te serveren.
toegevoegd door PWestbeek