Luie pasteitjes
Het recept is best bewerkelijk en vraagt om voorbereiding, al heten de pasteitjes lui. Lui zijn ze overigens alleen omdat er geen gistdeeg te pas komt, zoals in de traditionele variatie, dus kost het minder tijd. Natuurlijk gaat het wat sneller als er een restje gekookte aardappelen en vlees van gister in de koelkast ligt. Toch zijn ze zeker de moeite waard, serveer ze met een salade of soep.

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

Voor het deeg:
4-5 gekookte aardappels
1 ei
100 g bloem 
snufje zout
1 theelepel bakpoeder
Voor de vulling:
300 g magere varkenslappen
handjevol gedroogde eekhoortjesbrood
2 teentjes knoflook 
1 kleine ui
1 eetlepel zonnebloemolie
handjevol gehakte peterseliezonnebloem olie om in te bakken
Langer dan 1 uur

Recept

Voor de vulling de paddestoelen wellen in een kop heet water, daarna over het in stukken gesneden vlees gieten en 45 minuten laten sudderen, totdat het vlees mals is. In de tussentijd de ui snipperen en zacht en goud-bruin bakken in een lepel zonnebloemolie. Als het vlees enigszins afgekoeld is, het samen met de paddestoelen en knoflook in een vleesmolen of food processor fijn malen. De ui en peterselie toevoegen en op smaak met zout en peper brengen. Als de vulling te droog is, een lepel bouillon toevoegen, maar het moet zeker niet te nat worden.

Voor het deeg de gekookte aardappels pureren en laten afkoelen. Het ei door de aardappels mengen, bloem, zout en bakpoeder toevoegen en een plakkerig en soepel deeg kneden.Omdat het deeg erg plakkerig is, is het belangrijk om genoeg bloem te gebruiken om zowel de handen alsook het aanrecht te bestuiven. 

Van het deeg bolletjes ten grootte van een kleine mandarijn maken en met de handen elke bolletje tot een redelijk dunne en ronde pannekoejke pletten. Een eetlepel vulling erop leggen en met beide handen dubbel vouwen. De randjes aan elkaar plakken met vingertoppen om zo de vulling volledig in het pasteitje te verstoppen. Daarna met beide handen het pasteitje heel licht platter maken zodat de naad aan de onderkant van het pasteitjes komt. En zo doorgaan tot al het deeg en de vulling op zijn. Mij lukt het om 12-15 pasteitjes te maken.

De pasteitjes bakken in een dun laagje zonnebloemolie aan beide zijden, op een laag pitje. Eerst de kant met de geplette naad bakken. Laten uitlekken op keukenpapier.

Nog warm serveren met een salade of soep. Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome