Varkenshaasje calvados met appeltjes
De bereiding van dit feestelijk gerecht vraagt wat tijd maar het is de moeite waard.

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

1kg varkenshaasje
4 sjalotten
1dl calvados
boter
peper,zout 
5 appels jonagold
2dl room
een scheut droge witte wijn
1/2 l vleesbouillon
tijm en laurier
vetstof
eventueel witlof
sap van een halve citroen
Langer dan 1 uur

Recept

  • Laat de varkenshaasjes hevig kleuren in een pan en kruid met peper en zout.
  • Flambeer vervolgens met de helft van de calvados.
  • Snijd de sjalotten fijn en laat mee sudderen.
  • Doe alles in een beboterde ovenschotel.
  • Voeg er een in stukken gesneden appel bij (mag met schil en pitten).
  • Giet er de bouillon en een scheut witte wijn bij.
  • Leg er nog een paar takjes tijm en twee laurierblaadjes bij.
  • Schuif de schotel in een voorverwarmde oven en laat 30 min. sudderen.
  • Schil ondertussen de overige vier appelen en snijd in niet te kleine blokjes. Besprenkel met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Bak de appeltjes, bij voorkeur in een wok, tot ze gaar zijn.
  • Neem de schotel uit de oven, haal het vlees eruit en houd het warm in aluminiumfolie.
  • Zeef de saus.
  • Plaats op het vuur en voeg de room en de rest van de calvados bij. Laat koken tot de saus dikt en kruid bij met peper en zout.
  • Snijd het vlees in sneetjes,verdeel over de borden, overgiet met de saus en schep er wat appelblokjes naast.
Lekker met kroketjes of denappeltjes.
Een pijltje gestoofd witlof smaakt er ook lekker bij.

Als dat niet feestelijk is!
toegevoegd door Chris