Koude kaas-uientaart
Mijn moeder maakt al zover ik mij kan herinneren lekkere hartige taarten die vooral koud en in dunne punten erg lekker zijn. Je kunt de taart een dag van tevoren maken. Ik maak deze taart vaak voor op feestjes. Als je dikkere punten snijdt, kun je het ook prima als hoofdgerecht eten, met een groene salade ernaast.

Ingrediƫnten
Voor 1 stuks

250 g witte of gele en rode uien, in dunne halve ringen gesneden
250 g belegen (extra belegen kan ook) kaas, grof geraspt
1 el balsamico
1 tl oregano
1 tl tijm
1 el passata
2 el bloem
6 eieren, geklutst
5 of 6 plakjes bladerdeeg
1 klein vierkant blokje groentenbouillon of 1/2 van een grotere zwarte peper uit de molen
roomboter en olijfolie
lage bakvorm van ong. 26/28 cm doorsnede, 2 cm hoog
Langer dan 1 uur

Recept

Bak de uien zacht en gaar in de roomboter en een scheut olijfolie op laag vuur. Blus af met de balsamico en laat het vocht even verdampen.

Roer er de bloem enkele minuten doorheen en voeg dan de passata toe. Breng verder op smaak met de oregano, tijm, het verkruimelde bouillonblokje en een draai van de pepermolen.

Haal van het vuur af en laat iets afkoelen. Meng dan de uien met de eieren en de kaas.

Vet de vorm in met roomboter en verdeel met passen en meten vijf bladerdeegplakjes over de bodem en de randen of doe dit met 6 en houdt wat over.

Stort de vulling erin, verdeel gelijkmatig met een lepel en bak de taart 45 minuten in het midden van de oven op 180 graden.

Eet de taart lauw of koud.
toegevoegd door annemieke