Vidé - vol-au-vent - koninginnehapje
Een Vlaamse klassieker die in de volksmond bekend staat onder verschillende benamingen en op tal van plaatsen geserveerd wordt. Maar wie even de tijd neemt om het zelf klaar te maken, zal versteld staan van de rijke smaak, het pure genot en de eenvoudige bereiding van dit koninklijke gerecht!

Ingrediënten
Voor 6 personen

200 g gehakt
200 g gekookt kippenvlees
5 dl witte saus
5 dl bouillon (kip of groente) of gezouten water
200 g champignons
1/2 citroen
3 eieren
bladerdeegkoekjes
paneermeel
peper en zout
boter
verse peterselie
30-60 minuten

Recept

Meng het gehakt met peper, zout, paneermeel en 1 ei. Kneed
het goed en rol er kleine balletjes van. Laat de balletjes een 7-tal minuten koken in water of bouillon, of bak ze gaar in een pan met boter.

Maak een witte saus met het kookvocht van de balletjes. Maak eerst een roux door boter te smelten in een kookpot en bloem toe te voegen. Laat het mengsel al roerend indrogen zonder dat de roux aanbakt. Voeg vervolgens het kookvocht of de bouillon en de melk al roerend toe. Kruid af met peper en zout. En werk de saus af door er 2 eidooiers in los te kloppen. Roer goed om.

Snij het gekookte kippenvlees in stukjes. Je kunt reeds
bereide gekookte kip in de winkel kopen of zelf kip koken terwijl je verse kippenbouillon maakt.

Borstel de champignons proper en snij ze in stukjes. Stoof
ze gaar in boter. Voeg een weinig citroensap toe. Kruid ook hier lekker af met peper en zout.

Voeg alle ingrediënten in de witte saus.

Verwarm de bladerdeegkoekjes in een oven op 180°C gedurende
enkele minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Vul ze met de vidévulling en werk af met een takje peterselie.

Serveer met brood, frietjes of kroketjes, en een frisse
salade als garnituur. Een heuse koninginnenmaaltijd!
toegevoegd door mbos