Ajuinsoep met een dekseltje
Hete ajuinsoep onder een dekseltje van bladerdeeg. Dit is een heerlijk en leuk gerecht om te serveren op een koude winter avond.

Ingrediënten
Voor 4 personen

4 grote ajuinen
1 prei
1,5 liter water met runderbouillon
peper, zout, nootmuskaat
1 takje tijm
2 laurierblaadjes
bloem
1 pakje uitgerolde bladerdeeg
1 ei
20-30 minuten

Recept

1. Versnipper de ajuin en snij de prei in stukjes
2. Neem een diepe soeppot en bak de ajuin tot deze glazig wordt en bak de prei verder met de ajuin en laat niet aanbranden.
3. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe naar eigen wens.
4. Voeg er een eetlepel bloem aan toe en roer alles goed door elkaar.
Dit gaat de soep binden en dikker maken.
5. Overgiet nu alles met de bouillon en voeg de bladjes laurier en een takje tijm toe aan de soep. Laat alles nu even 15min eenvoudig koken.
Als je wil kan je nu de soep doordoen.

6. Zet de oven op 230°
7. Haal de bladerdeeg uit de vriezer of koelkast en rol deze uit. Laat 10min rusten en op kamer temperatuur komen.
8. Verdeel de soep over enkele vuurvaste soepkommen.
9. Klop het eitje goed op.
9. Snij de bladerdeeg in kleinere vellen en dek de soepkommen af met een vel van bladerdeeg. Je kan het ei gebruiken om het vel bladerdeeeg meer aan de randen te plakken.
10. Strijk ook even de bovenkant van het bladerdeeg in met het ei. op die manier krijgt alles een mooi en glanzend kleurtje.
11. Plaats de kommetjes in de oven en haal ze er pas uit als de dekseltjes goed bol staan en doorbakken zijn.

TIP!
- Zorg dat de overn goed voorverwarmd is.
- Plak de bladerdeeg goed over de randen zodat ze een stevige grip heeft tijdens opzwellen in de oven.
- Geen paniek als het vel eerst even in de soep hangt. Zolang de soep niet door het vel komt zal de deeg kunnen opzwellen.
toegevoegd door Arties