Groene aspergerisotto met pecorino
Ahh, asperges, laten we er van genieten nu het kan. In elke streek is wel een aspergeboer te vinden. Haal ze rechtstreeks van de boerderij en je bent net iets voordeliger uit. Asperges zijn namelijk prijzig. Maar zeker de moeite van het halen waard. Groene asperges zijn hetzelfde als witte asperges, maar zij hebben in tegenstelling tot de vroege witte wel een zonnetje genoten. Deze risotto smaakt lekker met wat gegrilde paprika ernaast en een scheutje olijfolie erover.

Ingrediënten
Voor 2 personen

250 gram groene asperges, ‘kontje’ eraf en in stukken van twee centimeter gesneden
60 g pecorino, in reepjes geraspt
100 g rijst voor risotto (bv. arborio)
een scheutje witte wijn
tuinkruiden- of groentebouillon
1 gele ui, gesnipperd of in dunne halve ringen
roomboter
30-60 minuten

Recept

Smoor de ui in de roomboter en voeg na enkele minuten de rijst toe. Roer tot de korrels glazig zijn en schenk er een beetje wijn bij. Laat de korrels de wijn opnemen en schenk er dan een klein beetje bouillon op. Laat dit inkoken en voeg met de volgende scheut bouillon ook de asperges toe. Zorg dat er genoeg vocht bij zit om de asperges gaar te laten worden, maar schenk niet teveel bij per keer, anders loop je het risico dat er nog te veel vocht in de pan zit op het moment dat de rijst en de asperges gaar zijn.

Gril ondertussen nog enkele asperges in een grilpan om bovenop de risotto te serveren.

Voeg op het laatst de pecorino toe en laat door de risotto smelten. Houd wat pecorino apart voor bovenop de risotto.
toegevoegd door annemieke