Olijfoliekoekjes met choco en rozemarijn
Dat olijfolie gezond is weten we al. Maar wist je dat je olijfolie ook uitstekend in zoete gerechten kan gebruiken? Over vanille-ijs bijvoorbeeld. Of in deze bijzondere olijfoliekoekjes, met pure chocola en rozemarijn.

Ingrediënten
Voor 20 stuks

250 g patentbloem
½ tl bakpoeder
een mespunt zout
1 ½ tl gedroogde rozemarijn
120 g bittere chocolade, gehakt
2 eieren
65 ml olijfolie
200g suiker
1 tl vanille-extract
30-60 minuten

Recept

  1. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een grote kom. Voeg de rozemarijn en de chocolade toe en roer alles goed door.
  2. Klop de eieren met de olijfolie, het vanille-extract en de suiker.
  3. Voeg de natte ingrediënten aan de droge toe. Roer eerst met een houten lepel, en stort het deeg dan op een werkblad. Kneed het tot een samenhangend geheel.
  4. Verdeel het deeg in twee dikke schijven, wikkel ze in plasticfolie en leg ze tenminste een uur in de koelkast.
  5. Haal het deeg vijf minuten voordat je het gaat uitrollen uit de koelkast. 
  6. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Rol het eerste stuk deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Met een uitsteekvormpje (van ongeveer 5 centimeter diameter) snij je rondjes van ongeveer 1 centimeter dik. Leg ze met een beetje tussenruimte op de bakplaat. Doe hetzelfde met het tweede stuk deeg.
  8. Bak de koekjes in 20 minuten en laat ze op een rek volledig afkoelen.
Tips:
  • Hak de chocolade met een scherp mes en gebruik een uitsteekvormpje van metaal. 
  • Haal het vormpje regelmatig door de bloem, zodat het uitsteken van de koekjes makkelijker gaat.
  • Het deeg lijkt meer op korstdeeg dan op koekjesdeeg en is daardoor wat moeilijker te bewerken. Zorg dat het gelijkmatig dik blijft en bestuif het regelmatig met bloem.
  • Bewaar de koekjes niet te lang. Eet ze het liefst dezelfde dag nog, dan zijn ze het lekkerst!
  • Koekjes voor bij de thee zijn het niet, maar als spannende afsluiting van een diner zijn ze zeer geslaagd. Serveer ze met een een glaasje port.
toegevoegd door PWestbeek